ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με καμία συνθήκη»

Μ.Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με καμία συνθήκη»

Για ακόμη μία φορά, η Άγκυρα αμφισβητεί το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών ανέφερε πως “υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)”

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, “πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο”.

Σημειώνεται πως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου είναι πάγια θέση της Τουρκίας ασχέτως αν αυτή είναι ερντογανική ή κεμαλική.

Μην υπάρχει η ψευδαίσθηση πως αν επιστρέψουν οι κεμαλικοί στην εξουσία τότε θα αλλάξουν οι τουρκικές διεκδικήσεις.

Τον Ιούνιο του 2019 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου​, θέτοντας θέμα 16 νησιών που βρίσκονται υπό ελληνική “κατοχή” είπε:

«Στα νησιά του Αιγαίου τώρα… Χάσαμε 16 νησιά. 16 νησιά τα χάσαμε κάτω από τα μάτια μας. 16 νησιά που ανήκαν σε εμάς, 16 νησιά τώρα βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Και δεν βγάζουν άχνα. Δεν μπορούν να βγάλουν! Γιατί;» αναρωτήθηκε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση για το Αιγαίο και τα συμφέροντα της Τουρκίας που χάνονται κάθε μέρα, όπως είπε.

«Στο Αιγαίο 16 νησιά, που ανήκαν σε εμάς, πήγαν και τα κατέλαβαν και παρότι, σύμφωνα με τη Λωζάνη τα νησιά έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, μετέφεραν ακόμη και στρατιωτικές μονάδες εκεί. Κάθε μέρα δημοσιεύονται σεντόνια από φωτογραφίες. Πού είναι η κυβέρνηση; Πού είναι το σαράι; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνεται και κάτι. Κάθε μέρα!».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ερντογάν «ανίκανη», αφού δεν μπορεί να ασκήσει ούτε τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ακόμη και δικαιώματα που μας έδωσαν οι διεθνείς συνθήκες, εμείς δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε. Υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι ανίκανη να ασκήσει ακόμη και τα δικαιώματά της. 16 νησιά της είναι υπό κατάληψη και δεν λες κουβέντα. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα όπλο πάνω σε αυτά και η Ελλάδα έχει μέχρι και στρατιωτικές μονάδες εκεί. Πού είναι όλοι αυτοί; Πού είναι το σαράι;», ρώτησε και πάλι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.