Πυρά από το τουρκικό Ναυτικό μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Πυρά από το τουρκικό Ναυτικό μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Πραγματικά πυρά θα ρίξει το τουρκικό Ναυτικό, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία, εξέδωσε νέα ΝAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, με την οποία, δεσμεύει περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

Η NAVTEX στον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλλειας:

Η NAVTEX έρχεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από τις οποίες υποστήριζε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «Γαλάζια Πατρίδα» και μόλις ένα 24ωρο μετά από τις δηλώσει του εκπροσώπου του, Καλίν, με τις οποίες έκανε γνωστό το τι θα συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία.

Πρόσφατα η Τουρκία είχε εκδώσει και NAVTEX για ασκήσεις νοτίως της Λέσβου, ενώ έχει εκδώσει και NAVTEX μέσα από τις οποίες ζητάει την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Με αυτές τις ενέργειες η Άγκυρα δείχνει πως σε καμία περίπτωση δεν «βάζει νερό στο κρασί» της, την ίδια ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας ζητούν να ξεχάσουμε τις κυρώσεις.

Ερντογάν: «Θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα»

Η έκδοση της NAVTEX συνέπεσε με τις δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματά της κα ισε αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό της.

Με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538, ο Ερντογάν είπε:

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορού να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Το Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ακάρ.

Καλίν: «Με την Ελλάδα θα συζητήσουμε για ΑΟΖ, εύρος εναέριου χώρου και μειονότητες»!

«Με την Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συζητάμε εκεί που είχαμε σταματήσει την τελευταία φορά, για υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και εύρος εναέριου χώρου, ενώ θα συζητήσουμε και για τις μειονότητες», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρόεδρου Ι.Καλίν.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν», δήλωσε ο κ. Καλίν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό».

Όπως υποστήριξε ο κ. Καλίν, οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002, για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε.

«Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», ανέφερε.

«Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως και μειονοτήτων.

Εκτός από τις διερευνητικές επαφές που θα συνεχιστούν εκεί απ’ όπου σταμάτησαν το 2016, ο Καλίν ανέφερε ακόμη δύο επίπεδα συζητήσεων:

1ον. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ στρατιωτικών και

2ον. Πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται θέματα Οικονομίας, Τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και όπως είπε, θέμα μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα.

Όπως είπε, «έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι’ αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.