ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Al Monitor: Σκληρούς όρους υπαγορεύει η Αίγυπτος για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Άγκυρα

Al Monitor: Σκληρούς όρους υπαγορεύει η Αίγυπτος για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Άγκυρα

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει επιβάλει σκληρούς όρους στην Τουρκία, με στόχο την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα, σύμφωνα με το Al Monitor.

Το Κάιρο επιθυμεί από την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι η παρουσία της στη Λιβύη είναι παράνομη, να μην αντιστρατεύεται τα αιγυπτιακά συμφέροντα στα αραβικά κράτη, να άρει την υποστήριξη των Αιγύπτιων αντικαθεστωτικών στο έδαφός της, ενώ διαμηνύει ότι οι σχέσεις αιγυπτοτουρκικές σχέσεις δεν θα αποβούν εις βάρος των σχέσεων της με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

«Η Αίγυπτος καταρτίζει ένα γενικό πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως μια ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει πολλά θέματα που πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Al Monitor ο Ταρέκ Φάχμι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Αναμένει ότι η Τουρκία θα ικανοποιήσεις τις αιγυπτιακές απαιτήσεις, αλλά μόνο σταδιακά, αφού οι διαβουλεύσεις ακολουθήσουν τη φυσική τους πορεία σε εύθετο χρόνο, επειδή η Άγκυρα συνειδητοποιεί τη σημασία του Καΐρου στην περιοχή καθώς έχουν κοινά συμφέροντα, και αυτά δεν υπάρχει τρόπος να τα επιτευχθούν παρά μόνο με καλές διμερείς σχέσεις.

Τόνισε περαιτέρω την ανάγκη η Τουρκία να υιοθετήσει μια προσέγγιση βασισμένη στην πρόληψη προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, και εάν η Αίγυπτος είναι πεπεισμένη από αυτήν, θα την αντιμετωπίσει ανάλογα. Αναμένει περισσότερα βήματα την επόμενη περίοδο, είτε με την επανάληψη διμερών διαβουλεύσεων στο Κάιρο είτε με επίσκεψη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Αϊμάν Σαμίρ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al Monitor ότι η Αίγυπτος υιοθετεί την αρχή «βήμα προς βήμα» στη σχέση της με την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι όταν η Τουρκία κάνει μια θετική κίνηση, η Αίγυπτος ανταποδίδει. Σημείωσε ότι η ίδια η Αίγυπτος έκανε την αρχή σεβόμενη την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία στις 27 Δεκεμβρίου 2005, παρά τις τεταμένες διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους όρους του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, το Κάιρο αναμένει από την Άγκυρα να τερματίσει όλες τις «εκδηλώσεις πολιτικής δράσης» που λαμβάνουν χώρα στην τουρκική επικράτεια εναντίον του αιγυπτιακού κράτους, και όχι μόνο όσον αφορά τις εχθρικές πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και τον τερματισμό όλων των άλλων δραστηριοτήτων που διαχειρίζονται εκεί «πολιτικές οντότητες».

Εκτός αυτού, σημείωσε ο Σαμίρ, η Αίγυπτος θέλει την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι η παρουσία της στη Λιβύη είναι παράνομη, και ότι αναγνωρίζεται μόνο βάσει της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019, ειδικά εφόσον η Αίγυπτος υποστηρίζει την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης.

«Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική προσέγγιση που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα αιγυπτιακά συμφέροντα στην αραβική περιοχή (αραβικά κράτη), όπως η διακοπή της τουρκικών επεμβάσεων στη Συρία και το Ιράκ, για παράδειγμα, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της σχέσης της με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, που έχουν ανάλογα περιφερειακά συμφέροντα με την Αίγυπτο», εξήγησε ο Σαμίρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η σχέση της με την Αίγυπτο δεν συνδέεται με τη σχέση της τελευταίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, και θα πρέπει να αντιληφθεί πλήρως «ότι η αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου δεν θα αποβεί εις βάρος της σχέσης του τελευταίου με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.