ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τουρκική έκδοση του αμερικανικού ραντάρ AESA και το τοποθετούν στο Akinci (φώτο)

Τέλος τα αμερικανικά ραντάρ AESA για την Άγκυρα

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τουρκική έκδοση του αμερικανικού ραντάρ AESA και το τοποθετούν στο Akinci (φώτο)

H τουρκική κατασκευάστρια Aselsan είναι πολύ κοντά να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το νέο ραντάρ AESA τύπου Murad, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών αμυντικών μέσων ενημέρωσης.

Μάλιστα, οι Τούρκοι τεχνικοί ενσωμάτωσαν το Murad στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και σε ένα τζετ, την ταυτότητα του οποίου δεν διευκρίνισαν.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι δοκιμαστικές πτήσεις των αεροσκαφών και των UAV με ενσωματωμένο το ραντάρ Murad, ώστε η Aselsan να είναι κοντά στην επιχειρησιακή ανάπτυξη του τουρκικής κατασκευής ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ραντάρ θα ενσωματωθεί επίσης στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3, στο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma, στο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος Hürjet, στα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 30 στο πλαίσιο του προγράμματος ÖZGÜR και στο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου Kaan.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ρ.Τ.Ερντογάν να «απεξαρτηθεί» από ξένα οπλικά συστήματα και εν γένει αμυντικές τεχνολογίες, ειδικά όσων είναι αμερικανικής προέλευσης, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη σε ένα βαθμό, όπως για παράδειγμα με τους πυραύλους τύπου Gokdogan και Bozdogan που είναι ουσιαστικά «αντιγραφές» των αμερικανικών πυραύλων τύπου AIM-120 AMRAAM και AIM-9X αντίστοιχα.

Ανοιχτές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι το νέο τουρκικό ραντάρ AESA τύπου Murad θα έχει πολλαπλές λειτουργίες που θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να εκτελεί παράλληλα αποστολές κατά εναέριων και χερσαίων στόχων με αυτόματη αναγνώρισή τους, ενώ θα έχει ενισχυμένες ικανότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όντας ιδιαίτερα ανθεκτικό σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου από τον εχθρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.