ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 15.000 νεκροί – «Η δόνηση τίναξε στον αέρα τα κτίρια» λέει Έλληνας καθηγητής

«Δύσκολο να διαγνώσεις αν κάποιο κτίριο είναι άθικτο» λέει από την Τουρκία o καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 15.000 νεκροί – «Η δόνηση τίναξε στον αέρα τα κτίρια» λέει Έλληνας καθηγητής

Για τρίτο 24ωρο τα τουρκικά και τα ξένα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία αναζητούν επιζόντες στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων από το σεισμό όπου μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρει τον θάνατο 15.000 άνθρωποι.

Εν μέσω παγετού, τα συνεργεία από το εξωτερικό όλο και αυξάνονται.

«Ο σεισμός στην Τουρκία κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τα κτίρια, όπως ακριβώς όταν ανατινάσσονται για να κατεδαφιστούν» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης.

Εξηγώντας γιατί έπεσαν κάποια κτίρια και άλλα άντεξαν, ενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιο εργολάβο, με τον ίδιο μηχανικό, επανέλαβε ότι οφείλεται στην «αρμονική κατάρρευση», δηλαδή στο πώς κινείται το έδαφος από το σεισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κτίρια στη γειτονική Τουρκία έχουν ομοιότητες με τις ελληνικές κατασκευές ο κ. Καρύδης απάντησε: «η εντύπωση που έχω είναι ότι μοιάζουν με τα κτίρια της Αλβανίας. Παλιά κτίρια, κακά υλικά, κακή σύνθεση, ασυντήρητα και με προσθήκες».

Και πρόσθεσε: «Μένω στο αυτοκίνητο. Μετά από έναν τέτοιο σεισμό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις αν κάποιο οίκημα είναι άθικτο. ιδιαίτερα όταν έχουν ντυθεί εξωτερικά με τσιμεντοσανίδες».

tourkia-seismos1

Πάνω από 15.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.

Δέκα άτομα έχει απεγκλωβίσει η ελληνική αποστολή

Παράλληλα, δέκα άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεών της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατάρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

– ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και

– μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

– ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)

– ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)

– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)

– ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και

– μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις βελτιώνονται.

Έντονη κριτική ασκείται στο ζήτημα της προετοιμασίας, με την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πρωτοστατούν. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα προς τη Συρία, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι ζημιές στη συριακή πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκιοζου – το οποίο παραμένει ανοικτό αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια που έχει την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – δυσχεραίνουν την επιχείρηση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στη Συρία.

«Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας (στη Συρία) από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν άλλα δύο συνοριακά περάσματα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.