Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις κρατήσεις του Ντεμιρτάς και του Σενόγλου

Οι φυλακισμένοι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά της παρακολούθησής τους κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τις κρατήσεις του Ντεμιρτάς και του Σενόγλου

Οι φυλακισμένοι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά της παρακολούθησής τους κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης στην Τουρκία τον Νοέμβριο 2016.

Τούρκος δικαστής είχε διατάξει την οπτική και ηχητική καταγραφή των συνομιλιών τους με τους δικηγόρους του και την κατάσχεση κάθε εγγράφου που αντήλλασσαν, εμποδίζοντάς τους έτσι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, παρεμποδίζοντας τις επαφές με τους δικηγόρους τους, οι τουρκικές αρχές παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές υπενθύμισαν την παγιωμένη νομολογία σύμφωνα με την οποία, «η εμπιστευτικότητα στις συζητήσεις μεταξύ κρατουμένου και των συνηγόρων του συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για το άτομο και αφορά άμεσα τα δικαιώματα υπεράσπισης».

Η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει 5.500 ευρώ στους δύο ενάγοντες για «ηθική βλάβη».

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και απειλείται με επιβολή ποινής 142 ετών στην φυλακή.

Κατηγορείται για δεκάδες εγκλήματα και αδικήματα, ανάμεσά τους «εξύβριση» του προέδρου και σχέσεις με το PKK. Στο τέλος του Μαΐου, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την «ενεργό πολιτική».

Αρνείται όλες τις κατηγορίες και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά συστηματικά την απελευθέρωσή του, με βάση προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το HDP ζητά επίσης την απελευθέρωση της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου, της πρώην συμπροέδρου του κόμματος, του Γκιουλτέν Κισανάκ και του Σελτζούκ Μιζρακλί, πρώην δημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ.

Σε άλλη υπόθεση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Αγκυρα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην γενική γραμματέα του Συνδικάτου των Δικαστών της Τουρκίας για συνέντευξη που έδωσε σε τουρκική εφημερίδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης εντάσσονται «σε συζήτηση για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και απαιτούσαν υψηλό επίπεδο προστασίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.