Αίτημα ΥΠΕΘΑ σε ΗΠΑ για την πιθανή προμήθεια έως και 367 M2 Bradley

Αίτημα ΥΠΕΘΑ σε ΗΠΑ για την πιθανή προμήθεια έως και 367 M2 Bradley

Αίτημα για την πιθανή προμήθεια έως και 367 ΤΟΜΑ τύπου M2 Bradley έχει καταθέσει το ΥΠΕΘΑ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επίσημο αμερικανικό έγγραφο, το αίτημα έχει αποσταλεί το 2018 και η DSCA έστειλε τη σχετική ειδοποίηση στο Κογκρέσο στις 4 Μαΐου του ίδιου έτους, αλλά η ανταλλαγή εγγράφων έγινε γνωστή μόλις πρόσφατα.

Στο ίδιο αμερικανικό έγγραφο αναφέρεται ο αριθμός και ο τύπος των Bradley, τα οποία ανήκουν στη βασική έκδοση του Μ2 (M2A0), δηλαδή πρακτικά στην πρώτη επιχειρησιακή γενιά, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά σε κόστη, ενεργοποίησης των οχημάτων ή κόστη εκσυγχρονισμού, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν, αφού τα οχήματα βρίσκονται σε μακρά αποθήκευση.

Σημειώνεται πάντως, πως η αρχική, προ ετών, απάντηση της αμερικανικής πλευράς ήταν πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ΤΟΜΑ M2 Bradley.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ για το εάν υπάρχουν διαθέσιμα ΤΟΜΑ προς αξιολόγηση.

Εάν η αμερικανική πλευρά γνωστοποιήσει αρχική διαθεσιμότητα των Bradley άμεσα θα λάβει χώρα μετάβαση στις ΗΠΑ κλιμακίου στελεχών του Τεχνικού και του Πεζικού ώστε να διαπιστωθεί η τεχνική κατάσταση του υλικού και εάν αυττό κρίνεται ως αποδεκτό για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΕΣ.

Η βασική έκδοση Μ2 έγινε επιχειρησιακή το 1981. Διαθέτει εκτοξευτή βλημάτων TOW, κινητήρα Cummins VT903 των 600 ίππων, πυροβόλο M242 των 25 χλστ., και θερμικά σκοπευτικά. Η θωράκιση του οχήματος προστατεύει το μεταφερόμενο προσωπικό από όλες τις πλευρές από πλήγματα βολίδων έως και 14,5 χλστ.ενώ τέλος μπορεί να μεταφέρει έως και 6 εξοπλισμένους στρατιώτες.

Ταυτόχρονα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προσφέρουν στην Ελλάδα, σημαντικό αριθμό από οχήματα MRAP τα οποία έχουν μακρόχρονη υπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά τουλάχιστον βρίσκονται σε ενεργή κατάσταση.

Τα οχήματα αυτά, θα μπορούσαν δυνητικά να αντικαταστήσουν τα επικίνδυνα Μ-113 στις νησιωτικές μονάδες της ΑΣΔΕΝ καθώς το έδαφος των νήσων προσφέρεται και για τροχοφόρα οχήματα και τουλάχιστον θα είναι πολύ πιο ασφαλή για το μεταφερόμενο προσωπικό από τα υπάρχοντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.