ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας»

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας»

Στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο, συμμετείχε την Τετάρτη (26/08) ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του, καθώς επίσης και το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά , για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνοχή της συμμαχίας, και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή», διεμήνυσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Επίσης, κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, υποχρέωση έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη στήριξη της χώρας μας στις διεργασίες, όπως η στρατηγική πυξίδα, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη μιας στρατηγική κουλτούρα εντός της ΕΕ, προκειμένου η ίδια να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά την Άτυπη Σύνοδο του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενημερώσω εκτενώς τους ομολόγους μου αλλά και τον γγ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον αναπληρωτή γγ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν Πιερ Λακρουά, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως πρόσθεσε: «Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή.

Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχα χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό μου Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ την οποία ενημέρωσα αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με το γγ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο τόνισα ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.