
Μήνυμα προς την Ουκρανία έστειλε από το Αγαθονήσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζητώντας επίσημες εξηγήσεις για το περιστατικό με το ουκρανικό σκάφος – drone που βρέθηκε στην Λευκάδα και έφερε εκρηκτικά.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς –όπως ανέφερε– το μη επανδρωμένο σκάφος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αναμένει σαφείς απαντήσεις από την ουκρανική πλευρά.
Παράλληλα, σε ομιλία του με αφορμή την παράδοση νέων στρατιωτικών οικημάτων στο Αγαθονήσι, αναφέρθηκε στο ευρύτερο πρόγραμμα στέγασης των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή και ανακαίνιση χιλιάδων κατοικιών σε όλη τη χώρα.
Ο Ν.Δένδιας άσκησε κριτική στην επιδοματική πολιτική για το στεγαστικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών και όχι στην ενίσχυση της ζήτησης μέσω επιδομάτων. Όπως είπε, το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης, με στόχο τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε για πάνω από 17.000 κατοικίες που προβλέπεται να κατασκευαστούν ή να ανακαινιστούν, με στόχο τη στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές.
Τέλος, επανέλαβε τη σημασία του διεθνούς δικαίου και της σταθερότητας στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αρχές της νομιμότητας και της καλής γειτονίας.
Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Δένδια:
«Σεβασμιότατε, Άγιοι Πατέρες, αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κύριοι ανώτατοι αξιωματικοί, κύριε Ιωάννου, αγαπητά στελέχη της Eurobank, κύριε Βασίλη Πατέρα, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Αγαθονησίου, αγαπητοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, είναι και για μένα μια μεγάλη χαρά και μια ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι ξανά πάλι σήμερα εδώ στο Αγαθονήσι. Στο πιο βόρειο νησί των Δωδεκανήσων, λίγες μέρες πριν από τη γιορτή της ενσωμάτωσης στη Μητέρα Ελλάδα, για την παράδοση συμβολικά τριών ακόμη οικημάτων του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Η παράδοση αυτών των οικημάτων εδώ αποτελεί στάδιο της εκπλήρωσης αυτού του τεράστιου προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη όλων των αναγκών που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά εδώ στο Ανατολικό Αιγαίο έχει και έναν επιπλέον συμβολισμό. Συμβολίζει ακριβώς το τι σημαίνει αυτός ο τόπος για την πατρίδα. Και βέβαια έχει προτεραιοποιηθεί στο κατασκευαστικό πρόγραμμα των κατοικιών των Ενόπλων Δυνάμεων η παράδοση των οικιών της πρώτης και δεύτερης φάσης εδώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και στον Έβρο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Eurobank και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κύριο Άννη για τη δωρεά των 34.000 ευρώ που αφορά τον εξοπλισμό. Ξέρω ότι η Eurobank συντρέχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιφυλάσσομαι ωστόσο να ζητήσω περισσότερα.
Αυτά τα οικήματα θα επιτρέψουν στο προσωπικό μας εδώ στο Αγαθονήσι να επιτελεί τα καθήκοντά του με τον τρόπο που αρμόζει. Χωρίς να διασπάται και χωρίς να αντιμετωπίζει το υψηλό έξοδο στέγης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Γιατί νομίζω πως είναι κεντρική πολιτική κατεύθυνση, όχι μόνο του Υπουργείου ή της κυβέρνησης, αλλά συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, η στήριξη στην πράξη της στρατιωτικής οικογένειας.
Νομίζω επίσης, και το λέω πάντοτε τόσο στη Βουλή των Ελλήνων όσο και εκτός αυτής, ότι ακριβώς η κατασκευή κατοικιών και η παράδοση της χρήσης τους στα στελέχη μας αποτελεί την ορθή αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας. Η επιδοματική πολιτική δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, δυσχεραίνει τις συνθήκες. Για να μιλήσω με απλά οικονομικά, όταν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς δεν επιδοτείς τη ζήτηση. Λύνεις το πρόβλημα της προσφοράς. Αυτό λοιπόν που κάνουμε εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την κατασκευή και την επισκευή άνω των 17.000 κατοικιών στο σύνολο του προγράμματος σε όλη την χώρα, νομίζω ότι είναι το ορθό υπόδειγμα προς την ελληνική κοινωνία.
Επίσης βέβαια, στενά στο δικό μας ρόλο, είναι η προϋπόθεση για την πλήρη και απρόσκοπτη εκπλήρωση της συνταγματικής αποστολής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελεί και αυτό τμήμα της ατζέντας του 2030. Γιατί δεν είναι μόνο τα στελέχη μας που υπερασπίζονται την πατρίδα, είναι και οι οικογένειές τους. Και αυτές οι οικογένειες είναι που σηκώνουν βάρη, μεγάλα βάρη που πολλές φορές δεν είναι το ίδιο ορατά. Αυτή λοιπόν τη στρατιωτική οικογένεια η πολιτεία οφείλει να τη στηρίξει. Με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά της, που βελτιώνουν τις προοπτικές της, με δίκαιη μισθολογική ενίσχυση, με αξιοπρεπή δωρεάν στέγη για όποιον μετατίθεται σε τόπο μη επιθυμίας. Επίσης με στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας όπως αυτά που παίρνουμε στα στρατιωτικά πρατήρια, με βρεφονηπιακούς σταθμούς, ακόμη και με στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για τους απόστρατους, οι οποίοι έντιμα υπηρέτησαν την πατρίδα φορώντας τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων και χρειάζονται βοήθεια πλέον όταν έχουν εισέλθει στην τρίτη ηλικία.
Θέλω επίσης, κυρίες και κύριοι, να αναφερθώ στην ευρύτερη στρατηγική μας για την Εθνική Άμυνα και την ασφάλεια εδώ από το Αγαθονήσι. Διότι θα ήθελα να πω ότι αντιμετωπίζουμε, και το ξέρουμε εμείς οι Έλληνες, αναθεωρητικές βλέψεις οι οποίες κλιμακώνονται τον τελευταίο καιρό, με την επίκληση μάλιστα ανύπαρκτων δικαιωμάτων. Κλιμακώνονται με μονομερείς σχεδιασμούς που παραβιάζουν ευθέως τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά πρέπει να πω πολλές φορές ακόμα και της κοινής λογικής. Σχεδιασμούς που βρίσκονται ευθέως αντίθετοι σε κάθε έννοια καλής γειτονίας, σε οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και σε οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Από εδώ, από το Αγαθονήσι, θέλω να υπενθυμίσω για μια φορά ακόμα ότι όλα μας τα νησιά έχουν ακριβώς αυτά τα δικαιώματα. Ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα από ό,τι προβλέπεται στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Και θα ήθελα να πω αυτό που λέω πάντα. Ότι το Αιγαίο, όπως και όλες οι θάλασσες, μπορεί να είναι χώρος φιλίας και συνάντησης. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Θα ήθελα επίσης να πω, για να μη θεωρηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι έχει ξεχαστεί, πως αναμένω ακόμη, και θα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις εξηγήσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να δώσει ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας προς την πατρίδα μας για το ζήτημα του drone το οποίο βρέθηκε στο Ιόνιο.
Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Το συγκεκριμένο σκάφος είχε εκρηκτικά και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα αναμένει, και δεν πρόκειται να διαφύγει της προσοχής της, ότι της οφείλονται σαφείς εξηγήσεις.
Από εκεί και πέρα βεβαίως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει αυτό που πρέπει. Θα διαβιβάσει το πόρισμα και τα ευρήματα προς το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι το κατεξοχήν και μόνο αρμόδιο για την αστυνόμευση των θαλασσών. Το Λιμενικό με τη σειρά του θα διαβιβάσει το φάκελο στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για τα δέοντα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.