ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για μη επανεισδοχή των αλλοδαπών

Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για μη επανεισδοχή των αλλοδαπών

Έντονη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί «παγώματος» της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών-αλλοδαπών στην Τουρκία καθώς αυτό που αναμένεται είναι η αύξηση των ροών αλλοδαπών προς την Ελλάδα με «έντεχνο» άνοιγμα συνόρων από την Τουρκία.

Στην συνέχεια ουδείς από τους «νεοεισερχόμενους» δεν θα επιστρέφει πίσω στην Τουρκία καθώς η Άγκυρα δεν θα τους δέχεται.

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις επί των δηλώσεων Τσαβούσογλου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι απειλές της Τουρκίας αφενός και οι αυξημένη ροή μεταναστών αφετέρου θέτουν σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό που διαπιστώνει επιπλέον ότι υπάρχουν και νέες μεταναστευτικές οδοί όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης, ενώ αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές καθώς είναι καλοκαίρι και είναι η καλύτερη περίοδος για τον οποιονδήποτε να διασχίσει το Αιγαίο ακόμα και πάνω σε βάρκα.

Ηδη, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων, αλλά και αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου με παράλληλη ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό. Παράλληλα, ο κ.Κουμουτσάκος προανήγγειλε την υλοποίηση «ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα».

Η αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. όπως την ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλουτ Τσαβούσογλου θέτει τα πάντα υπό αμφισβήτηση.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει.

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτό κατά την χθεσινή ενημέρωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.