ΥΠΕΞ: Είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε αποστολή στη Μαριούπολη αλλά τώρα δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες

Τι είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

ΥΠΕΞ: Είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε αποστολή στη Μαριούπολη αλλά τώρα δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη.

Υπενθύμισε την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ηγηθεί μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και διαμήνυσε πως η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέπουν τη διοργάνωση αυτής της αποστολής. Όπως εξήγησε, οι κατάλληλες συνθήκες είναι αφενός η ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και η ρωσική πλευρά να μη δημιουργήσει κωλύματα.

Στον απόηχο της χθεσινής επικοινωνίας των προέδρων Μακρόν και Πούτιν και της ανακοίνωσης της γαλλικής προεδρίας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο» και σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επικοινωνία και με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος παγκοσμίως έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία για το πότε θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε πως υπάρχει συντονισμός και έχουν οριστεί σημεία επαφής μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας για το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, το οποίο αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Επανέλαβε πως το βασικό ζήτημα είναι η κατάσταση στο έδαφος, την οποία χαρακτήρισε τραγική.

Ανοιχτή πρόσκληση από Κουλέμπα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο, ξεκαθάρισε ότι κατά την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον ουκρανό ομόλογό του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κουλέμπα τον ευχαρίστησε για την πρότασή του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, του τόνισε πως και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον ευχαρίστησε και ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως προς το χρόνο μετάβασης του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.