Συγκλονιστικός ο Θ.Ιακωβίδης: «Έκλαψα γιατί δεν μπόρεσα να αποδώσω για την σημαία που φοράω»

Συγκλονιστικός ο Θ.Ιακωβίδης: «Έκλαψα γιατί δεν μπόρεσα να αποδώσω για την σημαία που φοράω»

Ο Έλληνας πρωταθλητής της άρσης βαρών Θοδωρής Ιακωβίδης μετά τον αγώνα του στο Τόκιο (αν και δεν τα κατάφερε) αποκάλυψε για τον αγώνα του στην Ελλάδα που έδινε καθημερινά. Έναν αγώνα επιβίωσης για να καταφέρει να πάει την Ελλάδα ψηλά, και ένα κράτος να αδιαφορεί χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος του αγώνα όμως δάκρυα κύλισαν στα μάτια μετά την προσπάθειά του, μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, λόγω της εγκατάλειψης από το κράτος, ανακοινώνοντας ότι αυτός ήταν ο τελευταίος του αγώνας με το εθνόσημο.

Μάλιστα αποκάλυψε πως ντρεπόταν να πάει στον φυσικοθεραπευτή γιατί δεν είχε να τον πληρώσει!

Ο Έλληνας πρωταθλητής, μιλώντας με… λυγμούς είπε αντίο στο άθλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κλαίω επειδή δεν πήγα καλά. Κλαίω επειδή τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζει να αποδίδω σε αυτή τη σημαία που φοράω»

Είχα συνεχώς άγχη που ήταν εξωαγωνιστικά», είπε ο Ιακωβίδης που κατέληξε: «με τις υπάρχουσες συνθήκες το κεφάλαιο αθλητισμός έχει κλείσει. Μακάρι να αλλάξει κάτι από πλευράς κρατικής ενίσχυσης για να μπορέσω να συνεχίσω. Αν πάντως συνεχίσω να το κάνω όπως είναι τώρα, θα είναι αυτοκαταστροφικό για τον εαυτό μου.»

Η άρση βαρών είναι η ζωή του από τις 20 Απριλίου του 2004, από τον πρώτο του αγώνα. Ήταν 13 ετών τότε και το Σάββατο έγραψε τίτλους τέλους στο άθλημα που αγαπάει με δάκρυα στα μάτια, χωρίς να το θέλει. Yπό άλλες συνθήκες, θα παρέμενε στον αθλητισμό. Ήθελε να αγωνιστεί μέχρι το 2028, στο Λος Άντζελες.

“Προσπαθώ να συνέλθω σιγά-σιγά. Έχω πάρει αυτή την απόφαση εδώ και πολύ καιρό και μετά τον αγώνα πέρασε όλη η καριέρα μου μπροστά από τα μάτια μου σαν φιλμ δύο λεπτών. Οι φίλοι που έκανα, οι στιγμές που ζήσαμε, αποστολές, μετάλλια, γέλια, χαρές, απογοητεύσεις, δύσκολες στιγμές. Όλα. Το τελευταίο διάστημα πιέστηκα περισσότερο.

Είχα έναν τραυματισμό τον Απρίλιο που με άφησε δύο μήνες έξω. Στο μεταξύ, άλλαξαν οι κανονισμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας και έμενα εκτός πρόκρισης. Έπειτα, άλλαξαν και πάλι και ήρθα στο Τόκιο. Αυτή την απόφαση την έχω πάρει από το 2018, είπα να κάνω μια τελευταία προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο”, τόνισε ο πρωταθλητής της άρσης βαρών στα 96κ.

“Λέω να χειροκροτήσουμε όλους τους αθλητές. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ανεξάρτητα από τη θέση του, το χρώμα του. Ο τελευταίος μπορεί να έχει κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια από τον πρώτο. Και ίσως να έχει αντιμετωπίσει πολύ χειρότερα πράγματα απ’ ό,τι ο πρώτος και ενδεχομένως γι’ αυτό να βρίσκεται και στην τελευταία θέση. Επειδή, έχει αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις.

Τις προάλλες καθόμουν στο μπαλκόνι και τους έβλεπα όλους και σκεπτόμουν ότι εδώ, αγωνίζεται το πανανθρώπινο ψηφιδωτό της Γης. Εδώ που αγωνιζόμαστε όλοι δεν υπάρχει ούτε χρώμα, ούτε φυλή”, είπε ο Θοδωρής περιγράφοντας τις εικόνες που κράτησε από το Ολυμπιακό Χωριό στο Τόκιο.

“Ισχύουν αυτά που σας είπε ο Πύρρος Δήμας. Μου βρήκε φυσικοθεραπευτή η ομοσπονδία και δεν εξυπηρετούσε να πάω. Αυτή τη στιγμή για να κάνω προπόνηση και να γυρίσω και να πάω και στη δουλειά μου κάνω περίπου 400 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Είμαι γυμναστής, εργάζομαι σε γυμναστήριο. Τα οδοιπορικά μου είναι 250 ευρώ και αν τον τελευταίο χρόνο δεν είχα και την οικονομική ενίσχυση από τον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω.

Εμείς βλέπουμε το Τόκιο. Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Αυτά συμβαίνουν χρόνια. Έγιναν το 2019, το 2018, το 2017, το 2016, το 2015. Αυτή η κατάσταση δεν είναι φετινή. Η ομοσπονδία τι να πρωτοκάνει με 300.000 το χρόνο; Το παράπονό μου δεν είναι προς την ομοσπονδία. Όταν τα μισά χρήματα από την επιχορήγηση η ομοσπονδία πρέπει να τα δώσει στους υπαλλήλους, έχει τα λειτουργικά της έξοδα, πρέπει να κάνει και πανελλήνια πρωταθλήματα. Τι να κάνει; Έχει τόσα έξοδα. Και αυτή η ομοσπονδία ό,τι μπορεί κάνει”.

Είχε συνέλθει μετά τη συγκίνησή του. “Τώρα, είμαι καλύτερα. Από χθες το βράδυ είχα συνειδητοποιήσει το τέλος μου από την Εθνική ομάδα. Από χθες ήμουν αρκετά φορτισμένος. Θυμήθηκα τα πάντα. Τον πρώτο μου αγώνα. Θυμάμαι όλους τους αγώνες. Είναι περίπου 100 αγώνες και θυμάμαι τα πάντα. Προσπάθειες, κιλά που μπήκα. Τι έγινε ξεχωριστά στον κάθε ένα με λεπτομέρειες. Το καλύτερο που κρατάω είναι οι σχέσεις που έκανα μέσα από το άθλημα. Οι φιλίες μου με παιδιά που δεν τα ήξερα και βρεθήκαμε όλοι μαζί με τον ίδιο στόχο, το ίδιο όραμα. Παλέψαμε το ίδιο και η φιλία μας κρατάει μέχρι σήμερα. Στην Εθνική ομάδα είμαι από το 2010. Η πιο δύσκολη στιγμή είναι τώρα. Επειδή, ο αθλητής βράζει ακόμα μέσα μου και θέλει να παίξει και του χρόνου, θέλει να πάει και στο Παρίσι, να πάει και στο Λος Άντζελες, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται”.

Την αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, προκάλεσαν τα όσα είπε ο Θοδωρής Ιακωβίδης.

Ο Αυγενάκης με δήλωσή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε, λέγοντας τα εξής.

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους 83 αθλητές και αθλήτριες, μέλη της Ολυμπιακής ομάδας που μας εκπροσωπούν στο Τόκιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020. Εκτός από τα δάκρυα χαράς, όπως αυτά του Στέφανου Ντούσκου, που μας έκανε περήφανους, έχουμε και τα δάκρυα λύπης, στεναχώριας και απογοήτευσης όπως αυτά του αγαπητού, Θοδωρή Ιακωβίδη. Επικοινώνησα άμεσα μαζί του, όπως μίλησα και με τον Πύρρο Δήμα. Συμφωνήσαμε με τον Θοδωρή να σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά την απόφασή του να διακόψει, να σταματήσει τον αθλητισμό.

Συμφωνήσαμε να βρεθούμε ξανά, από κοντά, αμέσως μετά την επιστροφή του και να δούμε όλες τις παραμέτρους. Να δούμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλες τις δυσκολίες.

Πρέπει να διευκρινίσω το εξής: η προετοιμασία των αθλητών είναι εξ ολοκλήρου ευθύνη των διοικήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας μας και της ΕΟΕ, ωστόσο η συνεργασία μας είναι στενή και θα παραμείνει στενή. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι τα προβλήματα στον αθλητισμό είναι πάρα πολλά. Γι’ αυτό το λόγο και η αθλητική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί πολύ πιο έντονη, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική αθλητική οικογένεια. Τώρα που οι αθλητές έχουν φωνή πλέον στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε – και θα συνεργαστούμε – στενότερα για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο Πύρρος Δήμας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών σε ανάρτησή του στο instagram αναφέρθηκε στο συγκλονιστικό “αντίο” του Ιακωβίδη ζητώντας συγγνώμη από τον αθλητή και επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο: “Είμαι μέρος του ελληνικού αθλητισμού και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τα δάκρυα του Θοδωρή Ιακωβίδη στο Τόκιο. Μπορώ να σας αναλύσω την κατάσταση στην ΕΟΑΒ από το 2004 και μετά για να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματα σας. Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα που έμειναν αναξιοποίητα στην ντροπή του 2008 και από την οικονομική κρίση στην πολιτική στοχοποίηση του 2015. Πιστεύω πως η ιστορία του Θοδωρή είναι με έναν τρόπο αυτή η ιστορία των δυσκολιών που περάσαμε τα 10 τελευταία χρόνια. Τα λάθη μου αρκετά, αλλά όποιος προσπαθεί κάνει και λάθη. Οι ευθύνες μου μεγάλες. Τώρα ακόμα μεγαλύτερες. Με συγχωρείς Θοδωρή. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Για τον Ιακωβίδη και κάθε Ιακωβίδη”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.