To σχέδιο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, είναι αυτό που επιλέχθηκε για το νέο 80.000 θέσεων Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας, το οποίο θα είναι το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Το κόστος έπεσε μεν κατά 800 εκατ. ευρώ, αλλά…

Το σχέδιο που κέρδισε τον διαγωνισμό κατατέθηκε από κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κατασκευαστική Taisei Corp. Επιλέχθηκε από το Ιαπωνικό Αθλητικό Συμβούλιο, που ήταν υπεύθυνο για όλη τη διαδικασία και σήμερα έλαβε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση της χώρας. 

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ μικρότερο από τα 1,9 δισ. που θα κόστιζε το αρχικά επιλεγμένο σχέδιο, του διάσημου αρχιτέκτονα, Ζάχα Χαντίτ, το οποίο εγκαταλείφθηκε τον περασμένο Ιούλιο λόγω των διαμαρτυριών για το υψηλό του κόστος.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, χαρακτήρισε το όλο πλάνο «θαυμάσιο» και τόνισε πως πληροί όλα τα κριτήρια, όπως τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας, την περίοδο κατασκευής και φυσικά το κόστος. Το Στάδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2019.

Το προς κατασκευή δημιούργημα του Κούμα συνδυάζει το χάλυβα με το ξύλο και απηχεί τα παραδοσιακά ιαπωνικά σχέδια των ναών. Διαθέτει μία σχετικά επίπεδη οροφή, που θα βρίσκεται σε ύψος 49,2 μέτρων, ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα θα υπάρχουν διάφορα δέντρα και θάμνοι, στοιχείο που έκανε μερικούς κριτικούς αρχιτεκτονικής να πουν πως μοιάζει με στοίβα από πιάτα με σαλάτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση να επιλεχθεί η πρόταση του Κούμα πάρθηκε μετά από μια μεγάλη διαδικασία, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση των δύο επικρατέστερων σχεδίων. Eπταμελές συμβούλιο απαρτιζόμενο από ανθρώπους με γνώσεις στους τομείς της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών, εξέτασαν διεξοδικά τις δύο προτάσεις. Επιπροσθέτως, ζητήθηκε η άποψη ανθρώπων του αθλητισμού ενώ λήφθηκαν υπόψη και τα δημόσια σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.