ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μουντιάλ: «Ανοιχτοχέρηδες» οι φίλαθλοι στο Κατάρ – Δείτε πόσα χρήματα ξόδεψαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης

Όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα, ξόδεψαν 39% περισσότερα χρήματα από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018

Μουντιάλ: «Ανοιχτοχέρηδες» οι φίλαθλοι στο Κατάρ – Δείτε πόσα χρήματα ξόδεψαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης

Το Κατάρ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και οι φίλαθλοι ξόδεψαν επίσης πολλά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα για το Μουντιάλ, ξόδεψαν 39% περισσότερα στα γήπεδα από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa, του επίσημου πάροχου πληρωμών της διοργάνωσης, τα δεδομένα περιλαμβάνουν δαπάνες μέσω καρτών με την επωνυμία της εταιρείας — τις μόνες που γίνοντας δεκτές στους χώρους διεξαγωγής.

Πέντε στιγμές που «σημάδεψαν» τους τελικούς Μουντιάλ

Οι επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα. Στον τελικό μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας στις 18 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες δαπάνες από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ στο Κατάρ ήλπιζαν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει «ώθηση» 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Ωστόσο, το Reuters ανέφερε ότι στα μισά της διοργάνωσης, ο συνολικός αριθμός των διεθνών επισκεπτών δεν ήταν πιθανό να ανταποκριθεί στις προβλέψεις του 1,2 εκατομμυρίου.

Το Μουντιάλ έχει ήδη αποδειχθεί οικονομική επιτυχία για τη FIFA, η οποία ανακοίνωσε ότι κέρδισε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υψηλή τηλεθέαση

Υπολογίζεται πως πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό τους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ η FIFA θεωρεί πολύ πιθανό τον επικό τελικό της Αργεντινής με τη Γαλλία να τον είδαν κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο.

Εργα εκατοντάδων δισ.

Επιπλέον, χωρίς να έχει διαψευστεί από το Κατάρ υπολογίζεται πως για τα έργα υποδομής για το Μουντιάλ δαπανήθηκαν 220-300 δισ. δολάρια και ξεπερνούν το περυσινό ΑΕΠ της Ελλάδας. Βεβαίως θα χρειαστούν πολλές γενιές για να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια στον προϋπολογισμό. Το ποσό που εμφανίζεται ως δαπάνη για το Μουντιάλ δεν αφορά αποκλειστικά τη διοργάνωση αλλά εντάσσεται στο μεγαλεπήβολο σχέδιο Vision 2030 που ουσιαστικά έχει στόχο τη μετάλλαξη του Κατάρ από ένα εμιράτο που εξαρτάται η οικονομία του από την πώληση ορυκτών καυσίμων σε έναν τουριστικό και επενδυτικό προορισμό που θα είναι ταυτόχρονα αθλητικός και διπλωματικός πυλώνας της Μέσης Ανατολής.

Στα έργα υποδομής που επισπεύστηκαν λόγω του Μουντιάλ περιλαμβάνονται αυτοκινητόδρομοι χιλίων χιλιομέτρων, νέο αεροδρόμιο, μία νέα πόλη με 22 ξενοδοχεία που πλαισιώνει το στάδιο Lusail, το συγκρότημα καταλυμάτων που είναι γνωστό ως The Pearl και κόστισε 15 δισ., το μετρό που κατασκευάστηκε από Γερμανούς και στοίχισε 36 δισ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.