Το ποδοσφαιρικό Grexit μπορεί να αποφεύχθηκε την ύστατη στιγμή, αλλά η νέα απειλή έρχεται από το χώρο του μπάσκετ. Η απόφαση της FIBA να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις ομάδες που επέλεξαν να συνταχθούν με τη Euroleague και να παίξουν στο Eurocup είναι δεδομένη. Μάλιστα με επιστολή που έστειλε στην ΕΟΚ ζητεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της μέχρι την Τετάρτη και η διεθνής ομοσπονδία μοιάζει αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα ζητώντας την αποβολή από τις εγχώριες διοργανώσεις όσων ομάδων υπέγραψαν με το Eurocup! Η απειλή αφορά μόνο την ΑΕΚ, που συμφώνησε με την Ευρωλίγκα να παίξει στο Eurocup, ενώ δεν έχει ισχύ για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μιας και η FIBA μοιάζει να έχει συμβιβαστεί με τη συμφωνία των έντεκα που υπέγραψαν δεκαετείς συμβάσεις.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ είναι οργισμένη με τη διαιτησία στον χθεσινό αγώνα με τον ΠΑΟΚ και εξέλαβαν αυτή τη στάση ως μήνυμα μετά την απόφαση της ομάδας να παίξει στο Eurocup. Μετά το τέλος του χθεσινού ματς, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος, είχε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο, Σταύρο Δουβή, και τους Ντράγκαν Σάκοτα (τζένεραλ μάνατζερ) και Γιούρε Ζντοβτς (προπονητής). Μέσα στη μέρα αναμένεται ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΚΑΕ ΑΕΚ, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία διάθεση να πάρει πίσω την απόφασή της να παίξει στο Eurocup.

Η ΕΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθεί από τη FIBA προ του διλήμματος είτε να αποκλείσει την ΑΕΚ, είτε να επιβληθεί διεθνής αποκλεισμός σε όλο το ελληνικό μπάσκετ, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων στις προσεχείς διοργανώσεις. Φυσικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, δεν επιθυμεί τίποτα από τα δύο. «Είναι ώρα ευθύνης όλων απέναντι στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και στην ιστορία των συλλόγων», δήλωσε στο Goal, χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση. Το… ατού της Ελλάδας σε σχέση με άλλες λίγκες (π.χ. ACB, VTB League, Αδριατική) είναι πως έχει συνταχθεί μέσω ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ ανοιχτά υπέρ της FIBA.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της FIBA στη Γενεύη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Είναι σαφές πως ούτε η διεθνής ομοσπονδία επιθυμεί να φτάσει σε σημείο να αποκλείσει χώρες (θα συνιστά οικονομική καταστροφή εν όψει των προσεχών διοργανώσεών της, ξέχωρα από το πλήγμα που θα υποστεί το ίδιο το άθλημα), αλλά μένει να φανεί πόσο είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στην κόντρα της με την Ευρωλίγκα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: sport-fm.gr