Ένα γήπεδο ακριβώς στη γραμμή του Ισημερινού (φωτο)

Η μεσαία γραμμή του ποδοσφαιρικού αγωνιστικού χώρου βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη νοητή γραμμή του Ισημερινού

Ένα γήπεδο ακριβώς στη γραμμή του Ισημερινού (φωτο)

Το στάδιο Milton Corrêa στην Macapá της Βραζιλίας έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η μεσαία γραμμή του ποδοσφαιρικού αγωνιστικού χώρου βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη νοητή γραμμή του Ισημερινού.

Το γήπεδο ονομάζεται αλλιώς Zerão (δηλαδή «μεγάλο μηδενικό»), δηλώνοντας το μηδενικό γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται.

Ουσιαστικά στην έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι δύο ομάδες παρατάσσονται σε διαφορετικά ημισφαίρια. Η μία έχει την εστία της στο νότιο ημισφαίριο και προσπαθεί να σκοράρει στο βόρειο ημισφαίριο και το αντίθετο. Perierga.gr - Ένα γήπεδο που βρίσκεται σε δυο ημισφαίρια!

Το στάδιο σχεδιάστηκε ακριβώς ώστε να έχει για μεσαία γραμμή… τον Ισημερινό. Ωστόσο ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον όχι για όλα τα συστήματα γεωγραφικού προσδιορισμού. Perierga.gr - Ένα γήπεδο που βρίσκεται σε δυο ημισφαίρια!

Το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα είναι ένα διεθνώς αποδεκτό πρότυπο που χρησιμοποιείται στη χαρτογραφία, την πλοήγηση και το GPS. Αλλά επειδή η Γη δεν είναι τέλεια καθορισμένη στο σχήμα, οι χαρτογράφοι και οι επιστήμονες μερικές φορές χρησιμοποιούν τοπικά στοιχεία για να μπορέσουν να δώσουν μια πιο ακριβή αναπαράσταση της κάθε περιοχής που θέλουν να καλύψουν.

Έτσι λοιπόν, η Βραζιλία διαθέτει το δικό της γεωδαιτικό σύστημα. Όταν σχεδιάστηκε ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου, Estádio Milton Corrêa, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν το Βραζιλιάνικο Γεωδαιτικό Σύστημα. Σε αυτό το σύστημα, η μεσαία γραμμή του γηπέδου συμπίπτει ακριβώς με αυτή του ισημερινού, αλλά όχι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Perierga.gr - Ένα γήπεδο που βρίσκεται σε δυο ημισφαίρια!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.