Δείτε ποιο είναι το νέο χρώμα που καταργεί το air condition στα αυτοκίνητα

Χάρη στα νανοσωματίδια θειικού βαρίου που βρίσκονται στη βαφή, αντανακλά το 98,1% του ηλιακού φωτός

Δείτε ποιο είναι το νέο χρώμα που καταργεί το air condition στα αυτοκίνητα

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν το 2019 την πιο μαύρη μπογιά, η οποία απορροφά έως και 99,9% του ηλιακού φωτός.

Τώρα όμως, το πανεπιστήμιο του Purdue δημιούργησε το πιο λευκό χρώμα στο κόσμο με τις αντίθετες ιδιότητες.

Στην πραγματικότητα, η νέα απόχρωση εφευρέθηκε πριν πολύ καιρό και πριν ένα χρόνο μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αλλά μόλις τώρα έγινε συμβατή για να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα.

Χάρη στα νανοσωματίδια θειικού βαρίου που βρίσκονται στη βαφή, αντανακλά το 98,1% του ηλιακού φωτός. Αυτό επιτρέπει να πέσει η θερμοκρασία στην επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται περισσότερο από 4,5 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, οι πρώτες εφαρμογές της βαφής είχαν ένα σοβαρό μειονέκτημα: για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα, το πάχος του στρώματος της βαφής έπρεπε να είναι τουλάχιστον 400 μικρά, γεγονός που περιόριζε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες συνέχισαν να πειραματίζονται με τη σύνθεση της νέας βαφής.

Η τελευταία ανάπτυξή τους είναι ένα εξαιρετικά πορώδες χρώμα επιπλέον συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως και σε λιπαντικά. Η ανακλαστικότητά του είναι ελαφρώς χαμηλότερη – 97,8%, αλλά το πάχος είναι μικρότερο από 250 μικρά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της νέας βαφής είναι η μείωση του βάρους κατά 80%, ανοίγοντας νέες δυνατότητες εφαρμογής της. Τώρα πλέον μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτοκίνητα, καθώς και σε αεροπλάνα και διαστημόπλοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι αλήθεια ότι πολλά αστραφτερά λευκά αυτοκίνητα στο δρόμο μπορούν να «τυφλώσουν» οδηγούς και πεζούς, στοιχείο όμως που εξετάζουν σοβαρά οι επιστήμονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.