ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι Κινέζοι προσπαθούν να φτάσουν την Google!

Οι Κινέζοι προσπαθούν να φτάσουν την Google!

Έχοντας ακολουθήσει την Google στα «έξυπνα γυαλιά» και μάλιστα με επιτυχία, η κινεζική εταιρία Baidu το επαναλαμβάνει με την αυτόνομη οδήγηση των αυτοκινήτων, στην οποία προσπαθεί να πρωτοπορήσει η αμερικανική εταιρία «επικοινωνίας».

Η Baidu έχει ήδη δοκιμάσει επιτυχημένα ένα αυτόνομο αυτοκίνητο κάτω από πραγματικές οδικές συνθήκες, όντας ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως που έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο. Χρησιμοποίησε ένα μεταποιημένο BMW σειράς 3, εφοδιασμένο με το σύστημα AutoBrain που έχει εξελίξει η ίδια και περιλαμβάνει χάρτες Υψηλά Αυτοματοποιημένης Οδήγησης (HAD), που αποθηκεύουν τους δρόμους σε τρεις διαστάσεις με ακρίβεια εκατοστών (!). Η προσδοκία της εταιρίας είναι να έχει κωδικοποιήσει ηλεκτρονικά όλους τους δρόμους της Κίνας μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Παράλληλα το αυτοκίνητο διαθέτει συστήματα προσδιορισμού θέσης, έρευνας και προσδιορισμού περιβάλλοντος και έξυπνης λήψης αποφάσεων, που του επιτρέπουν να βρίσκει και αναγνωρίζει άλλα οχήματα και να τα ακολουθεί καθώς να ακολουθεί γραμμές στο δρόμο και να παρακολουθεί την απόσταση από άλλα οχήματα και την ταχύτητα με πραγματικά δεδομένα ή περιορισμούς που έχει θέσει ο οδηγός.

Οι δοκιμές περιελάμβαναν την «αυτόνομη οδήγηση» του αυτοκινήτου σε μία διαδρομή 19 χιλιομέτρων στον άξονα γραφεία της Baidu – αυτοκινητόδρομος G7 – 5η Κυκλική Λεωφόρος – Ολυμπιακό Πάρκο – γραφεία της Baidu. Κατά τη διαδρομή το αυτοκίνητο έπρεπε να εκτελέσει κάποιες περίπλοκες κινήσεις, όπως αναστροφή, επιβράδυνση όταν έπεφτε σε κίνηση, αλλαγή λωρίδας, προσπέραση άλλων οχημάτων, είσοδο σε αυτοκινητόδρομο και έξοδο από αυτόν και κίνηση με ταχύτητα της τάξης των 100 χ.α.ω. όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, χωρίς καμία επέμβαση του οδηγού.

Η λογική του προγράμματος της Baidu είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση των περιοχών, αντί για ένα λογισμικό το οποίο θα μπορεί να αντιδρά σε όλες τις οδικές συνθήκες, που είναι σε γενικά πλαίσια πολύ πιο δύσκολο. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η αυτόνομη οδήγηση της Volvo που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε δεύτερο στάδιο, με τη συμμετοχή πολιτών, σε ειδικά χαρτογραφημένες περιοχές της Σουηδίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρα από ένα φανταχτερό gadget, η αυτόνομη οδήγηση έχει σαν στόχο την ένταξη των αυτοκινήτων στις πόλεις του αύριο, στην κοινωνική ζωή του αύριο, με την εξάλειψη των όποιων ατυχημάτων και την προσφορά ελευθερίας στον χρήστη/οδηγό να εκμεταλλεύεται εποικοδομητικά το χρόνο που περνάει στο δρόμο, αφιερώνοντας τον στη δουλειά, το διάβασμα, την ενημέρωση μέσω του internet ή οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη μορφή των αυτοκινήτων και περισσότερο του εσωτερικού, όπου ο οδηγός δε θα έχει την έντονα διαφοροποιημένη θέση του σήμερα.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.