Νέες διαβάσεις πεζών: Τι αλλάζει και που

Τι είναι οι «έξυπνες» διαβάσεις

Νέες διαβάσεις πεζών: Τι αλλάζει και που

Στην Αθήνα τοποθετούνται προηγμένες διαβάσεις πεζών οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.

Η πρώτη «έξυπνη» διάβαση βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος (Φιλελλήνων-Ερμού Μητροπόλεως) και η δεύτερη στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Βασιλέως Κων/νου και Ηρώδου Αττικού).

Επί των σημείων, αρχικά, εγκαταστάθηκαν LED φανάρια που αφενός καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τους συμβατικούς σηματοδότες και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής λόγω ανθεκτικών υλικών και αφετέρου έχουν εξαιρετική οπτική απόδοση ακόμα και σε συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας.

νέες διαβάσεις πεζών αθήνα

Επιπροσθέτως, το «παρών» δίνουν και φανάρια LED τεχνολογίας SafeLight, τα οποία ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των πεζών, χάρη σε ένα πρόσθετο τμήμα τους το οποίο παράγει κόκκινο φως στις άκρες τις του πεζοδρομίου. Σημειώνεται ότι όταν ο πεζός κοιτά το κινητό του, το κόκκινο φως αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του smartphone

νέες διαβάσεις πεζών αθήνα

Καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου έχουν και οι φωτεινές και πλήρως αντανακλαστικές πινακίδες οδικής σήμανσης που γνωστοποιούν την ύπαρξη διάβασης. Ανάβουν κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και όταν υπάρχει βλάβη στον κόσμο, ενημερώνοντας τους οδηγούς πως πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Η τεχνολογία κάνει την εμφάνισή της και στην οριζόντια σήμανση των διαβάσεων και δη με τη χρήση LED στοιχείων σε παράλληλη διάταξη. Τα LED λαμπάκια είθισται να τοποθετούνται σε διαβάσεις που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με ελλιπή φωτισμό, επιτρέποντας στους οδηγούς να εντοπίσουν όσους επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο. Κατά την ενεργοποίησή τους μπορούν να είναι είτε σταθερού φωτός, είτε διακοπτόμενου (flashing), ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

νέες διαβάσεις πεζών αθήνα

Επιπλέον σε πολλούς δρόμους της Αθήνας έχουν εγκατασταθείδιατάξεις αντίστροφης μέτρησης, δηλαδή φανάρια που μετρούν αντίστροφα και απεικονίζουν τον υπολειπόμενο χρόνο για την επόμενη πράσινη ή κόκκινη ένδειξη σε σηματοδότες οχημάτων και πεζών.

Ειδική μέρμινα έχει δοθεί και στην τοποθέτηση ειδικών συσκευών που παράγουνηχητικό σήμα, βοηθώντας τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, να περάσουν την διάβαση με ασφάλεια. Διαθέτουν ανάγλυφη αναπαράσταση της δομής της διάβασης, μέσω ειδικών συμβόλων στο πλάγιο μέρος της συσκευής, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να αναγνωρίσει εκ των προτέρων τις δυσκολίες πλοήγησης που καλείται να αντιμετωπίσει. Φέρουν, επίσης, βέλος κατεύθυνσης το οποίο στρέφεται προς τη διεύθυνση της διάβασης, αλλά και ειδική διάταξη δόνησης η οποία αφορά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και ακοής.

νέες διαβάσεις πεζών αθήνα

Με ειδική τεχνολογία επεξεργασίας ήχου, η συσκευή έχει την δυνατότητα να αυξομειώνει την ένταση του ήχου που παράγει, αλλά και να τροποποιεί την συχνότητα του ώστε να είναι πάντα ευδιάκριτος και ταυτόχρονα διακριτικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, έχει εγκατασταθεί ειδικός φωτισμός εκατέρωθεν της διάβασης με LED φωτιστικά που εξοικονομούν ενέργεια (άνω του 70%) και παρέχουν σημαντικά πιο ποιοτικό φωτισμό, την ίδια ώρα που η διαγράμμιση της διάβασης φέρει πλαστικό χρώμα ψυχρού ψεκασμού το οποίο περιέχει ανακλαστικά γυάλινα σφαιρίδια. Κατά τις νυχτερινές ώρες η ανακλαστικότητά τους είναι ιδιαίτερα υψηλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.