ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέο Opel Mokka: Ηλεκτρικό, γεμάτο ενέργεια και με 136 ίππους

Νέο Opel Mokka: Ηλεκτρικό, γεμάτο ενέργεια και με 136 ίππους

Το περιμέναμε πιο νωρίς. Τους τα χάλασε ο κορωνοϊός. Ωστόσο η Opel κινήθηκε σχετικά γρήγορα και τελικά αποκάλυψε το νέο Mokka 2ης γενιάς που σίγουρα αλλάζει πολλά τόσο στη σχεδίαση (εσωτερικά και εξωτερικά) όσο και στο επίπεδο της τεχνολογίας.

Το 2ης γενιάς Mokka e έχει μήκος 4.15 μέτρα. Είναι κατά 12,5 εκ μικρότερο σε μήκος από το προηγούμενο μοντέλο.Το εμπρός και πίσω του άκρο έχει μικρύνει 61 χλστ. και 66 χλστ. αντίστοιχα, ενώ 10 χλστ. προστέθηκαν στο πλάτος. Το μεταξόνιο του μεγάλωσε κατά 2 χλστ. Μπορεί να ακούγονται λίγα αλλά οι πίσω επιβάτες θα καταλάβουν ότι είναι πιο ευρύχωρο. Είναι άνετο στο ταξίδι ακόμη και για πέντε επιβάτες ενώ στο χώρο αποσκευών (χωρητικότητας 350 λίτρων) υπάρχει χώρος για αρκετές αποσκευές.

Το νέο Mokka βασίζεται σε μία νέα έκδοση της πολύ αποδοτικής multi-energy πλατφόρμας της εταιρείας – CMP (Common Modular Platform). Αυτό το ελαφρύ και αποδοτικό αρθρωτό σύστημα παρέχει μέγιστη ευελιξία στην εξέλιξη οχημάτων και επιτρέπει τόσο τη χρήση αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία όσο και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Ο πελάτης έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή του κινητήριου συνόλου.

Η ομάδα μηχανικών του Rüsselsheim αφιέρωσε πολύ χρόνο, αφενός στη μείωση του βάρους εξοικονομώντας έως 120 kg έναντι της προηγούμενης γενιάς και αφετέρου στην αύξηση της ακαμψίας του αμαξώματος, επιτυγχάνοντας έως και 30% βελτίωση της στρεπτικής ακαμψίας στην περίπτωση της ηλεκτρικής έκδοσης με τη χαμηλά ενσωματωμένη μπαταρία.

Δεν το έχουμε οδηγήσει ακόμη αφού τώρα παρουσιάσθηκε. Και για αυτό όλα όσα θα διαβάσετε είναι αυτά που μας είπαν οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Opel που δούλεψαν αποτελεσματικά για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων. Πάντως οι επικεφαλής της Opel υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο άμεσο σε απόκριση, πιο ευέλικτο και απολαυστικό στην οδήγηση ενώ καταναλώνει αισθητά λιγότερη ενέργεια.

Ο Γερμανός κατασκευαστής με το συμπαγές bestseller υπόσχεται ξεκούραστη μετακίνηση στην πόλη, μηδενικές εκπομπές ρύπων και απόλαυση στην οδήγηση.

Ο επικεφαλής της Opel, Michael Lohscheller μετά την παρουσίαση δήλωσε:

«Το νέο Mokka είναι εντυπωσιακό και θα αλλάξει την αντίληψη για τη μάρκα μας! Με το Mokka, επαναπροσδιορίζουμε την Opel και φέρνουμε τη σχεδίαση της μάρκας μας στην επόμενη δεκαετία. Αποτυπώνει όλα όσα συμβολίζει η Opel σήμερα και στο μέλλον: το Mokka είναι απολαυστικό, ικανό και καινοτόμo από κάθε άποψη. Επιπλέον, ενσαρκώνει άριστα τις αξίες της μάρκας Opel – συναρπαστικό, προσιτό, Γερμανικό – με τον πιο προηγμένο τρόπο. Είναι το πρώτο μοντέλο Opel που διατίθεται με ηλεκτροκίνηση στη φάση λανσαρίσματος του: αδιάψευστη απόδειξη ότι η Opel γίνεται ηλεκτρική (Opel goes electric)».

Εντυπωσιάζει με τις αναλογίες και τη σχεδιαστική του ακρίβεια, ενώ η συνολική, τολμηρή του εμφάνιση διαμορφώνεται από τους κοντούς προβόλους και ένα καλοζυγισμένο, φαρδύ αμάξωμα, μελετημένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Επίσης, ξεχωρίζει ως το πρώτο μοντέλο που αποτυπώνει το μελλοντικό πρόσωπο της μάρκας και υιοθετεί το πλήρως ψηφιακό cockpit επόμενης γενιάς: Opel Vizor και Opel Pure Panel, αντίστοιχα.

Ούτε αναλογικές ενδείξεις, ούτε φανταχτερά, άχρηστα διακοσμητικά animations. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται σε οριζόντια διάταξη και ενσωματώνει δύο διευρυμένες οθόνες. Αυτή μπροστά από τον οδηγό έχει διάσταση 12”. Ωστόσο, στοχεύοντας στη διαισθητική λειτουργία και στη συνεχή προσοχή του οδηγού στο δρόμο, οι σχεδιαστές διατήρησαν τα μπουτόν ελέγχου για τις βασικές λειτουργίες, αποφεύγοντας την επικίνδυνη πλοήγηση σε υπομενού.

Καινοτόμες τεχνολογίες

Τα προηγμένα συστήματα που υπάρχουν στο νέο Mokka το κάνουν να διαφέρει. Έχει ACC (Advanced Cruise Control) με λειτουργία stop & go που βοηθά τον οδηγό να αντιμετωπίζει χωρίς άγχος το μποτιλιάρισμα. Το ηλεκτρικό Mokka-e μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα στις κινήσεις του προπορευόμενου οχήματος χωρίς να απαιτείται η χρήση του φρένου ή του γκαζιού. Επιπλέον, το Active Lane Positioning διατηρεί αυτόματα το νέο Mokka στο κέντρο της λωρίδας. Το σύστημα φωτισμού προσφέρει επίσης τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες με το προσαρμοζόμενο και αντιθαμβωτικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix με 14 στοιχεία, μοναδικό στην κατηγορία. Όλες οι εκδόσεις του Mokka διατίθενται στάνταρ με φώτα LED μπροστά και πίσω, ηλεκτρικό χειρόφρενο και αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition). Επίσης διατίθεται πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Opel, το νέο Mokka θα διατίθεται από την πρώτη ημέρα και με μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Το Mokka-e προσφέρει λειτουργία χωρίς εκπομπές ρύπων σε συνδυασμό με μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ 100 kW (136 hp) και μέγιστη ροπή 260 Nm, άμεσα διαθέσιμη από την εκκίνηση.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης – Normal, Eco και Sport – για καλή ισορροπία ή μέγιστη απόλαυση, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h προς όφελος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία 50 kWh και της αυτονομίας. Ένα σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW DC επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 30 λεπτά.

Το Opel Mokka-e έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 322 km σύμφωνα με το WLTP1 σε Normal mode, ενώ το Eco mode υποστηρίζει τον οδηγό στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής αυτονομίας. Η φόρτιση γίνεται είτε με επιτοίχιο φορτιστή, είτε με ταχυφορτιστή, είτε ακόμη και με οικιακή ηλεκτρική πρίζα. Το νέο Mokka-e είναι έτοιμο για όλες τις επιλογές φόρτισης, από μονοφασική μέχρι τριφασική στα 11 kW. Επίσης η εγγύηση οκτώ ετών που συνοδεύει τη μπαταρία πείθει και τους πλέον δύσπιστους για την αξιοπιστία της.

Νέα σχεδίαση του cockpit

Κεντρικό στοιχείο της νέας τεχνολογίας είναι το Pure Panel. Δύο διευρυμένες οθόνες με διαστάσεις 10” και 12” υποδέχονται τους επιβάτες. Η κεντρική οθόνη είναι σκόπιμα κεκλιμένη προς τον οδηγό και οι αεραγωγοί τοποθετούνται πιο πίσω αναδεικνύοντας την πιο ‘εστιασμένη’ σχεδίαση. Το Pure Panel προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες και τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον οδηγό, ενώ απουσιάζει κάθε τι που θα μπορούσε να ενοχλεί οπτικά. Ομοίως, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας καταργεί κάθε τι περιττό: χάρη στο ηλεκτρικό χειρόφρενο και στο νέο ηλεκτρικό επιλογέα σχέσεων, δεν προεξέχει κανένα στοιχείο που να ενοχλεί την αισθητική καθαρότητα. Όλα τα χειριστήρια και οι μονάδες ενσωματώνονται αρμονικά στη συνολική σχεδίαση.

Το Opel Vizor είναι μία κομψή μάσκα που εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα κάτω από το καπό και πλαισιώνει οριζόντια στοιχεία της μάρκας όπως η τελευταία γενιά προβολέων IntelliLux LED matrix και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού, ενώ το θρυλικό Opel Blitz κυριαρχεί υπερήφανα στο κέντρο. Το Opel Vizor που δημιούργησε η ομάδα σχεδίασης με επικεφαλής τον Mark Adams θα περιλαμβάνεται σε όλα τα μοντέλα Opel που θα κυκλοφορήσουν τη δεκαετία του 2020.

Οδηγός και συνοδηγός μπορούν να τοποθετούν τα smartphones τους στον ειδικό χώρο της κεντρικής κονσόλας. Εδώ, τα συμβατά τηλέφωνα επαναφορτίζονται επαγωγικά. Συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi με έγχρωμη οθόνη αφής 7” και το κορυφαίο σύστημα Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10” είναι διαθέσιμα. Οι οθόνες είναι ενσωματωμένες στο νέο Pure Panel της Opel και ιδανικά τοποθετημένες με κλίση προς τον οδηγό.

Η Opel είναι ηγέτης στην τεχνολογία φωτισμού. Όλες οι εκδόσεις Mokka εφοδιάζονται με την τελευταία γενιά φώτων LED – από τα φώτα ημέρας σχήματος φτερού μέχρι τα εμπρός φώτα ομίχλης. Μοναδικό στοιχείο στην κατηγορία είναι το προσαρμοζόμενο σύστημα φώτων adaptive IntelliLux LED® matrix light με συνολικά 14 στοιχεία

Διατίθενται διάφορα εργονομικά καθίσματα ρυθμιζόμενα ατομικά προς έξι κατευθύνσεις. Κατόπιν παραγγελίας διατίθεται επένδυση σπορ Alcantara .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto συστήματα πολυμέσων διαθέτουν ενσωματωμένο φωνητικό έλεγχο. Το νέο Mokka προσφέρει επίσης την υπηρεσία OpelConnect. Οι προπωλήσεις ξεκινούν στα τέλη του καλοκαιριού του 2020 και αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων από τις αρχές του 2021. Το νέο μοντέλο θα προσφέρεται επίσης με ιδιαίτερα αποδοτικούς κινητήρες diesel και βενζίνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.