Τώρα, εμένα γιατί αντί να μου μυρίζει άνοιξη μου «μυρίζουν» εκλογές;

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει τη δυνατότητα συνεργασίας με την Κίνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Έχουν συνάψει μια «άνευ ορίων» στρατηγική σύμπραξη

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει τη δυνατότητα συνεργασίας με την Κίνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Sberbank, η κορυφαία τράπεζα στη Ρωσία, σκοπεύει να συνεργαστεί με Κινέζους ερευνητές σε κοινά προγράμματα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Αυτή η απόφαση έρχεται μετά τις σημαντικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο τεχνολογικό τοπίο λόγω της κινεζικής εταιρείας DeepSeek, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής τράπεζας σε δηλώσεις του προς το Reuters.

Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν συνάψει μια, όπως τη χαρακτηρίζουν, «άνευ ορίων» στρατηγική σύμπραξη, συζητούν για καιρό τη συνεργασία τους σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της σε στρατιωτικές εφαρμογές—αλλά λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές δημοσίως αναφορικά με το βάθος ή το εύρος της συνεργασίας.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γκέρμαν Γκρεφ η Sberbank μεταμορφώθηκε από μια σοβιετικού στυλ πρώην κρατική τράπεζα αποταμιεύσεων βεβαρημένης από δυσβάσταχτη γραφειοκρατία σε έναν από τους κορυφαίους παράγοντες στην τεχνητή νοημοσύνη και κυκλοφόρησε το μοντέλο της GigaChat το 2023.

«Η Sberbank έχει πολλούς επιστήμονες. Μέσω αυτών, προγραμματίζουμε να διεξάγουμε κοινά ερευνητικά σχέδια με ερευνητές από την Κίνα», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής τράπεζας, ο Αλεξάντερ Βεντιάκχιν, στο Reuters.

Η DeepSeek, μια κινεζική νεοφυής εταιρεία με έδρα τη Χανγκτζόου, προκάλεσε αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι τα χαμηλού κόστους μοντέλα της μπορεί να απειλήσουν την κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών που τώρα ηγούνται στον τομέα, όπως η Nvidia.

Η Κίνα σχεδιάζει να γίνει η πρώτη δύναμη σε όλον τον κόσμο στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως το 2030.

Μια δυνητική συμμαχία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία η Ουάσινγκτον κρίνει ως τη μεγαλύτερη εθνική απειλή για τη Δύση, θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω αναστάτωση στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως εν μέσω κούρσας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για κυριαρχία στην AI.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μοιράζονται μια ευρεία κοσμοθεωρία, βάσει της οποίας η Δύση είναι σε παρακμή, καθώς η Κίνα αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ στα πάντα από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική ως τη συνθετική βιολογία και τη σκληρή στρατιωτική δύναμη.

Οι προσπάθειες της Δύσης για απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ώθησε τη Μόσχα και το Πεκίνο να έρθουν πιο κοντά –και ο Πούτιν τους τελευταίους μήνες χαρακτηρίζει την Κίνα «σύμμαχο».

«Η Κίνα είναι εταίρος της Ρωσίας σε πολλά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, και το επίπεδο επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας μπορεί να ενισχυθεί μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στους επιστήμονές μας», πρόσθεσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sberbank.

Ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στη Sberbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, να αναπτύξει συνεργασία με την Κίνα και άλλες χώρες του BRICS στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο να αμφισβητηθεί η υπεροχή των ΗΠΑ. Αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πραγματικά τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ρωσίας είναι δύσκολο να αποτιμηθεί καθώς ορισμένα είναι απόρρητα.

Όπως η Κίνα, και η Ρωσία προσπαθεί να αναπτύξει εγχώριες ικανότητες πληροφορικής λόγω των κυρώσεων, που περιορίζουν τις εισαγωγές εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνει ανταγωνιστική στην κούρσα στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Ρωσία βρίσκεται σήμερα στη 31η θέση σε κατάταξη 83 χωρών στην εφαρμογή, καινοτομία και επένδυση στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Tortoise Media’s Global AI Index, διεθνή δείκτη εταιρείας που έχει έδρα τη Βρετανία και παρακολουθεί όχι μόνον τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την Ινδία και τη Βραζιλία, επίσης χώρες μέλη του BRICS.

Ο Βεντιάκχιν σημείωσε ότι μετά την κυκλοφορία μοντέλων της DeepSeek, η Sberbank τα συγκρίνει με το πιο προηγμένο μοντέλο της, το GigaChat MAX, διαπιστώνοντας ότι η κινεζική ανταγωνιστική είναι ανώτερη σε επιστημονικά καθήκοντα, ενώ το GigaChat είναι στο ίδιο επίπεδο ή καλύτερο σε τραπεζικά.

Ο Βεντιάκχιν επισήμανε ότι η επιτυχία της DeepSeek ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική της Sberbank να βρίσκει λύσεις χαμηλού κόστους αντί να επενδύει δισεκατομμύρια σε μεγάλα έργα υποδομής υπολογιστών, όπως το Stargate, το εγχείρημα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η DeepSeek απέδειξε ότι ακόμη και με περιορισμένες δυνατότητες, είναι δυνατό να επιτευχθεί ποιότητα στο ίδιο επίπεδο με τα αμερικανικά μοντέλα. Αυτό εγείρει ερωτήματα για την αναγκαιότητα ακραίων επενδύσεων, όταν υπάρχουν καινοτομίες της μηχανικής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου σημείωσε ότι, όπως συνέβη και με τους δημιουργούς της DeepSeek, η Sberbank έχει καταστήσει τις περισσότερες από τις πλατφόρμες της Τεχνητής Νοημοσύνης δημόσια προσβάσιμες, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου της κειμένου σε εικόνα Kandinsky, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον πρωτοπόρο ζωγράφο του 20ου αιώνα Βασίλι Καντίνσκι, και του βασικού μοντέλου της GigaChat Lite.

«Η επιτυχία της DeepSeek οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφάνειά της, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη μυστικότητα της OpenAI. Αυτό έχει προσελκύσει μια τεράστια κοινότητα», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.