Οι τέσσερις νέες διαδικτυακές απάτες που είναι σε έξαρση το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με το CSI Institute

Οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν άμεσα μέσω της νέας υπηρεσίας του gov.gr

Οι τέσσερις νέες διαδικτυακές απάτες που είναι σε έξαρση το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με το CSI Institute

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τέσσερις νέες διαδικτυακές απάτες βρίσκονται σε έξαρση.

Eιδικότερα, το τελευταίο διάστημα το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια δέχεται πληθώρα νέων καταγγελιών σε σχέση με τις  4 διαδικτυακές απάτες, όπου επιτήδειοι κυβερνοεγκληματίες παραθέτουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να παραπλανήσουν ανυποψίαστους πολίτες και να τους αποσπάσουν με δόλια μέσα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Οι τέσσερις νέες απάτες έχουν ως εξής :

Phishing mail δήθεν προερχόμενο από γνωστή τράπεζα: Αποστολή ψευδούς-απατηλού email, δήθεν προερχόμενου από γνωστή τράπεζα με σκοπό να παραπλανηθεί ο χρήστης, ώστε να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε μια προσπάθεια υποκλοπής κωδικών πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ψευδείς κατηγορίες με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων: Διαδικτυακή απάτη μέσω email με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ. κατηγορεί τον παραλήπτη για παιδική πορνογραφία, με στόχο να μολυνθούν οι ηλεκτρονικές συσκευές του με κακόβουλο λογισμικό ή να υποκλαπούν τα απόρρητα προσωπικά στοιχεία τους. Παρακάτω η αναφορά στη συγκεκριμένη απάτη:

Επιτήδειοι παριστάνουν γνωστή εταιρία τηλεπικοινωνιών: Αποστολή ψευδούς-απατηλού email, μέσω του οποίου επιτήδειοι παριστάνουν γνωστή εταιρία που προτρέπει την παραπομπή σε σύνδεσμο για δήθεν ενημέρωση του λογαριασμού του χρήστη, με σκοπό την αλίευση προσωπικών δεδομένων ή την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Επικαλούνται μάλιστα την άμεση  απενεργοποίηση του λογαριασμού του χρήστη λόγω δήθεν αλλαγής στο διακομιστή τους.

Νιγηριανή τύπου απάτη στο Market Place του Facebook: Επιτήδειοι μέσω της χρήσης του ψηφιακού εργαλείου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook  αποστέλλουν προσωπικά μηνύματα στους πωλητές, ως πιθανοί αγοραστές, επικαλούμενοι πως πάσχουν από σοβαρό πρόβλημα υγείας και αναζητούν κάποιον αξιόπιστο με σκοπό να του στείλουν χρήματα ως δωρεά, γιατί δεν έχουν άλλο κληρονόμο. Τέλος ζητούν την άμεση επικοινωνία του παραλήπτη μέσω e-mail.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται στα μηνύματα, τόσο στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, όσο και στα μηνύματα σε πλατφόρμες δικτύωσης, αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα και στοιχεία στους επιτήδειους.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει φανερώσει τα προσωπικά του στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών εγκαταστάθηκαν μετά από παρότρυνση των δραστών, επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση οι δράστες και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας με τη βοήθεια ενημερωμένου υλικού ασφαλείας. Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η αντικατάσταση τους με ισχυρούς κωδικούς, καθώς και η καταγγελία του περιστατικού απάτης στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επισημαίνεται εδώ, ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν άμεσα, εύκολα και γρήγορα περιστατικά κυβερνοαπάτης μέσω της νέας υπηρεσίας του gov.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω βίντεο που δημιούργησε η ομάδα του  Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια αποκλειστικά προς διευκόλυνσή σας.

Συνοψίζοντας το CSI Institute με αφορμή τα παραπάνω προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να :
– Μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) από αγνώστους αποστολείς

– Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς

– Μην επισκέπτονται επισφαλείς ιστοσελίδες

– Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία

– Μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου κ.λπ) ή προσωπικά οικονοµικά δεδοµένα τους (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς, αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.λπ.) , μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail)

– Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές αλλά με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές

– Αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται

– Αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους

– Τακτικά ενημερώνουν το λογισμικό στα συστήματα ασφαλείας του Υπολογιστή τους

– Μην κλικάρουν ιστοτόπους (link) αμφιβόλου προέλευσης είτε αυτός έχει αποσταλεί μέσω email είτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης είτε καθ οιονδήποτε τρόπο

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες εφόσον το κρίνουν σκόπιμο μπορούν να επικοινωνούν για συμβουλευτικές  υπηρεσίες σχετικές με το διαδίκτυο  στο Ινστιτούτο μας (CSI INSTITUTE) στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Tηλεφωνικά: 2111 82 18 18

Στέλνοντας e-mail: [email protected]
και με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

Τηλεφωνικά : 111 88
Στέλνοντας e-mail: [email protected]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.