ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Χάκερ χτύπησαν δύο από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τηλεσκόπια του κόσμου

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν προσδιοριστεί η προέλευση και ο στόχος της ηλεκτρονικής εισβολής

Χάκερ χτύπησαν δύο από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τηλεσκόπια του κόσμου

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν δύο από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τηλεσκόπια του κόσμου μετά από κυβερνοεπίθεση άγνωστης προέλευσης.

Όπως ανακοίνωσε το Ερευνητικό Εργαστήριο Οπτικής και Υπέρυθρης Ακτινοβολίας των ΗΠΑ (NOIRLab), το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης, χάκερ που παραβίασαν τα δίκτυά του την 1η Αυγούστου οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας του τηλεσκοπίου Gemini North στη Χαβάη και Gemini South στη Χιλή.

Επηρεάστηκε επίσης η λειτουργία δύο μικρότερων τηλεσκοπίων στο Τσέρο Τόλολο της Χιλής.

«Το προσωπικό μας συνεργάζεται με ειδικούς κυβερνοασφάλειας για να επαναφέρουν τη λειτουργία των τηλεσκοπίων και του δικτυακό τόπο μας» ανέφερε το NOIRLab σε ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν προσδιοριστεί η προέλευση και ο στόχος της ηλεκτρονικής εισβολής.

Η κυβερνοεπίθεση συνέβη λίγες ημέρες προτού οι ΗΠΑ εκδώσουν προειδοποίηση για κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων σε αεροδιαστημικές εταιρείες και εργαστήρια διαστημικής έρευνας.

Χάκερ και κατάσκοποι «αναγνωρίζουν τη σημασία της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας για την αμερικανική οικονομία και εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης εξάρτησης από κρίσιμες υποδομές σε διαστημικά στοιχεία» ανέφερε η προειδοποίηση.

Όπως επισημαίνει το Space.com, οι κυβερνοεπιθέσεις στα τηλεσκόπια Gemini δεν είναι οι πρώτες του είδους: τον Οκτώβριο του 2022 χάκερ επηρέασαν τη λειτουργία του ραδιοτηλεσκοπίου ALMA στη Χιλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θύμα αρκετών κυβερνοεπιθέσεων έχει πέσει και η NASA.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.