Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι πρέπει να συζητά κανείς και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί.

«Πρέπει κανείς να ορίσει το πεδίο της διαφωνίας, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε» πρόσθεσε, απευθυνόμενος, νωρίτερα απόψε, σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την ανάγκη για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι το μνημόνιο δεν περιέχει μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο αδιέξοδες επιλογές και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Δημόσιο, έκανε λόγο για τομέα με στρεβλή λειτουργία που στήθηκε σε πελατειακή βάση και για στοχοποίηση ακόμη και των καλών υπαλλήλων. «Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση του Δημοσίου στη βάση των κοινωνικών αναγκών και όχι της κρατικίστικης αντίληψης» δήλωσε και ανέδειξε την ανάγκη, σε αυτή την προσπάθεια, ο δημόσιος υπάλληλος να μην είναι απέναντι, αλλά στην ίδια πλευρά, με ένα σχέδιο δίκαιο που θα προσφέρει προοπτική. Αναφέρθηκε ακόμη «σε αυτούς που έκαναν το Δημόσιο πελάτη τους» μιλώντας για «μεγάλα οικονομικά τζάκια και εθνικούς εργολάβους που ελέγχουν και ΜΜΕ» ενώ διευκρίνισε ότι κάποια ζητήματα που θέτουν οι δανειστές τον βρίσκουν σύμφωνο, αλλά, όπως είπε, με ύφεση και κατάρρευση και με απουσία δικαιοσύνης, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω από τη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ” ο Έλληνας πολιτικός έκανε λόγο για ιδιαίτερα θερμό πολιτικό σκηνικό, «σαν να τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη» και υποστήριξε ότι η υπόθεση χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός, προκειμένου ο ελληνικός λαός να μην συζητά τα πραγματικά προβλήματα. Κατηγόρησε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μοιάζει με το μεταπολιτευτικό κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά περισσότερο με την ΕΡΕ, καθώς, όπως είπε, «θέλει να καθίσει στην ακραία δεξιά πλευρά, η οποία συνορεύει με την ακροδεξιά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές, η Γερμανία θα έλεγε «ας καθίσουμε στο τραπέζι» διότι το κόστος από την καταστροφή της Ελλάδας θα ήταν πολύ μεγάλο και για την ίδια. «Τώρα έχουν μια κυβέρνηση που είναι του χεριού τους» δήλωσε και παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνηθίσει να ασκεί αντιπολίτευση και να εκφέρει καταγγελτικό λόγο. «Υποχρεωθήκαμε σε βίαιη ωρίμανση, γίναμε ένα κόμμα που καταθέτει προτάσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν προτίθεται να θέσει το ζήτημα του κατοχικού δανείου στον κ. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του και ανέφερε ότι ο επικεφαλής της “Task Force” Χορστ Ράιχενμπαχ δάκρυσε, όταν συνάντησε τον Μανώλη Γλέζο. «Αυτήν τη μεγάλη κηλίδα πρέπει να τη σβήσουμε από κοινού» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στις ουμανιστικές αξίες μεγάλη βαρύτητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι των μεταναστών. Επισήμανε πάντως την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας που έχουν εξελιχθεί σε γκέτο, ενώ πχ στον Άγιο Παντελεήμονα η κατάσταση είναι εκρηκτική και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο ενίσχυσης νεοναζιστικών οργανώσεων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr