ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Βαριές ποινικές διώξεις για τα «δανεικά και αγύριστα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των ετών 2005-2011!

Βαριές ποινικές διώξεις για τα «δανεικά και αγύριστα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των ετών 2005-2011!

Βαριές ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τα «δανεικά και αγύριστα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των ετών 2005-2011 λίγες εβδομάδες πριν στηθούν κάλπες (για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές).

Η σχετική παραγγελία για την άσκηση των ποινικών διώξεων δόθηκε από την οικονομική εισαγγελία προς εκτέλεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Την έρευνα διενήργησαν τρεις εισαγγελείς, ο Γιώργος Καλούδης, ο Γιάννης Δραγάτσης και ο Χρήστος Ντζούρας.

Τα κακουργήματα για τα οποία παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης είναι :

Για μεν τα τραπεζικά στελέχη της απιστίας, για δε τους ταμίες των κομμάτων της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Τα επίμαχα δάνεια ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ και έχουν πλέον καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Οι διώξεις ασκούνται παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Και τούτο, διότι η κυβέρνηση Σαμαρά, ψήφισε νόμο που προέβλεπε απαλλαγή για τα στελέχη των τραπεζών σε περιπτώσεις δανειοδοτήσεων κοινωφελών ιδρυμάτων, κομμάτων και λοιπά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κατά την εισαγγελική έρευνα που ακολούθησε, έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις του νόμου του 2013 και η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο.

Ωστόσο, το 2017 η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ανέσυρε την δικογραφία από το αρχείο, δίνοντας παραγγελία για περαιτέρω έρευνα.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν πάνω από 120 τραπεζικά στελέχη τα οποία ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις για την περίοδο από το 2005 ως και το 2011, που αντιμετωπίζουν κατηγορία για απιστία σε βάρος των τραπεζών σε βαθμό κακουργήματος, ως φυσικοί αυτουργοί.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης οι εννέα ταμίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την ίδια περίοδο (2005- 2011) που ελέγχονραι για ηθική αυτουργία.

Υπό δίωξη βρίσκονται στελέχη από τις τράπεζες , Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica Bank και την πάλαι ποτέ Αγροτική.

Τα δάνεια είχαν δοθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων. Ωστόσο τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κρίθηκε ότι εξυπηρετούνται και για το λόγο δεν περιελήφθησαν στην παραγγελία για δίωξη.

Λόγω της νέας έρευνας έγινε δεκτό και το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη που έλεγε ότι η παροχή εγγύησης για τα δάνεια των κομμάτων που στηριζόταν στις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήταν επαρκής.

Έχει σημασία να υπενθυμιστούν κάποια από τα σημεία του πορίσματος Καλούδη (με βάσει πόρισμα της ΤτΕ για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων κατά την περίοδο 2000- 2011) καθώς ήταν ο μπούσουλας και για την νεότερη έρευνα :

* Έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα χορήγησαν τα δάνεια με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020.

* Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η Νέα Δημοκρατία, με 132,4 εκατ. ευρώ, και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από την Αγροτική Τράπεζα.

* Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ. ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».

* Τραπεζικό παράδοξο αποτελεί δάνειο 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».

* Ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.

* Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2009- 2011 τα δύο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση. Παρά την κατάσταση όμως αυτή, η οποία ήταν γνωστή, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

* Επιπλέον, οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών δόθηκαν με την προϋπόθεση ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα λαμβάνουν και αυξημένη κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν. Ενδεικτική είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η Νέα Δημοκρατία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2019 και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατ. που έλαβε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα.

Με βάση όμως τα εκλογικά αποτελέσματα, το 2012 η κρατική επιδότηση για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε σημαντικά. Έτσι, ακόμη και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ότι τα δάνεια τα οποία χορήγησαν δεν πρόκειται να εξοφληθούν εξ ολοκλήρου, προβαίνοντας στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσής τους.

ΣΥΡΙΖΑ για θαλασσοδάνεια κομμάτων: “Ας ζητήσει έστω μια συγνώμη ο κ. Μητσοτάκης”

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, «μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα…».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως «αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη».

«Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.