Δ.Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη»

«μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ»

Δ.Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη»

Το σύνθημα του ΚΚΕ, «μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ» αναγεννιέται και δυναμώνει και σήμερα, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς και τόνισε ότι αυτό το σύνθημα η Κοκκινιά «το έχει αποδείξει από τα γεννοφάσκια της».

Την εκδήλωση στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο “Πλάτωνας” στη Νίκαια διοργανώνουν οι ΚΟ Νίκαιας – Ρέντη του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι η πόλη από τη δεκαετία του ’20 είναι “δεμένη ψυχή τε και σώματι με το ΚΚΕ”.

Αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία για να επιβιώσουν με όπλο μόνο τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, αντιμετωπίζοντας και τον αντι-προσφυγισμό των αστικών κομμάτων της εποχής, ενώ σταδιακά και με βάση την πείρα τους απόκτησαν εμπιστοσύνη στη δική τους δύναμη.

«Από τη “γέννηση” του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού τον Ιούνιο του 1923, το κόμμα μας τόνιζε πως “η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες. Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δε δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν”.

Από την πρώτη στιγμή, το νεοϊδρυθέν τότε ΣΕΚΕ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να διαφωτίσει πως ο αγώνας των εργατών προσφύγων, από όποια μεριά της γης κι αν είχαν ξεριζωθεί, είναι κοινός, κόντρα σε Έλληνες και ξένους δυνάστες» είπε.

Αναφέρθηκε στους μεγάλους εργατικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη στην Κοκκινιά και σε όλες τις εργατογειτονιές του Πειραιά στη δεκαετία του ’30 και πρόσθεσε:

«Αυτή την περίοδο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, για την ανάπτυξη του αντιφασιστικού αγώνα, αξιοποιούν και τα αθλητικά σωματεία όπως τον “Βύρωνα”, τον “Πάνα”, την “ΑΦΕΝ” και άλλα. Εκείνη την περίοδο ξεχωρίζουν οι ποδοσφαιριστές:

–Νίκος Γόδας του Ολυμπιακού, παιδί ξεριζωμένων από το Αϊβαλί, Λοχαγός στον επίλεκτο 5ο Λόχο Κοκκινιάς που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

–Στέφανος Πατεράκης της Προοδευτικής. Εκτελέστηκε στις 8 Μαρτίου κατά τη μάχη της Κοκκινιάς και

–Σπύρος Κοντούλης της ‘Αμυνας Κοκκινιάς, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας

Και πολλοί ακόμα αθλητές του στίβου, όπως: ο αθλητής του μαραθωνίου Ανδρέας Γούτης, που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου».

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το έπος της Εθνικής Αντίστασης στην Κοκκινιά. ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και Εθνική Αλληλεγγύη “κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα κατά του φασισμού, που με ελάχιστο και υποτυπώδη οπλισμό έδωσαν σκληρές μάχες και κατάφεραν σοβαρές απώλειες στον εχθρό”, για τη Μάχη της Κοκκινιάς, τον Μάρτη του 1944 και τη θυσία του Μπλόκου της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944, σημείωσε.

«Τους θυμόμαστε όλους και όλες και τους τιμάμε με την καθημερινή μας δράση. Τους εκτελεσμένους του Μπλόκου, αλλά και τους πάνω από 5.000 Κοκκινιώτες και Κοκκινιώτισσες που έδωσαν τη ζωή τους σε μάχες, σε μπλόκα, σε βομβαρδισμούς, σε στρατόπεδα ή πέθαναν από την πείνα» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού της περιοχής καθώς και στις μεγάλες απεργίες μετά το 1974.

Μίλησε ακόμα για τη «μάχη για το τσάκισμα των μαντρόσκυλων του συστήματος, που αμολάνε κατά καιρούς οι εκμεταλλευτές του λαού. Είτε αλλάζουν ονομασία, είτε βρίσκονται σε μια φασιστική οργάνωση, είτε σε πολλές, θα παραμένουν πιστά σκυλιά των αφεντικών τους».

«Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή τη δράση των ναζί εγκληματιών εδώ στον Πειραιά. Εχθρός τους οι εργάτες. Φίλοι τους οι εργοδότες και οι εφοπλιστές» είπε, προσθέτοντας «δεν θα ξεχάσουμε ταυτόχρονα και τη λαϊκή δράση που φούντωσε και πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση. Για να ξεριζώνεται το ρατσιστικό φασιστικό δηλητήριο παντού και στον Πειραιά των σύγχρονων και ιστορικών εργατικών και λαϊκών αγώνων. Στην Κοκκινιά του Μπλόκου, στο Κερατσίνι της Ηλεκτρικής, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα! Η θέση των φασιστών αυτών υπανθρώπων, είναι στα λαγούμια τους. Φοβισμένοι από τη γροθιά του λαού, να μην τολμήσουν να ξεμυτίσουν».

Είπε ότι η αγωνιστική παράδοση της πόλης και της περιοχής φτάνει μέχρι τις μέρες μας με τους σημερινούς αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

«Εκατό χρόνια γεμάτα μνήμες, συγκινήσεις, συναισθήματα, κόπους και θυσίες των λαϊκών ανθρώπων. Αλλά και 100 χρόνια γεμάτα ηρωικές σελίδες αγώνων που μας δίνουν ορμή να συνεχίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το “ποτέ ξανά”, που είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την τραγωδία στα Τέμπη δεν έχει καμία αξία, δεν πείθει κανέναν. ‘Αλλωστε τα έχει ακούσει ο λαός αυτά δεκάδες φορές. Το πραγματικό και το μόνο αποτελεσματικό “ποτέ ξανά”, μπορεί να το πει μόνο ο ίδιος ο λαός. Με τον μαζικό οργανωμένο αγώνα του και με την πολιτική του στάση σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά» τόνισε.

Επίσης, έκανε λόγο για βαριές επιπτώσεις από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά και υπογράμμισε ότι η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική είναι η μόνη εγγύηση για το “ποτέ ξανά” και πουθενά αδικοχαμένοι νεκροί ή σακατεμένοι για τα κέρδη τους.

«Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις της εποχής, το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να ηγηθεί της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας, να συμβάλλει ως πρωτοπορία στην ανατροπή του σημερινού συσχετισμού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ είναι εδώ για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του, για να έχει αυτός την εξουσία, για να μπορεί να διαφεντεύει τον πλούτο του, για να μπορούν αυτός και τα παιδιά του να ζουν με ασφάλεια, να χαίρονται τη ζωή τους, να επιστρέφει σε αυτούς ο κόπος της δουλειάς τους».

«Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση, μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας του λαού. Γιατί έχει πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια εξουσία που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών. Και γι’ αυτό δεν θα τσιγκουνεύεται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί να τον επιστρέφει στους πολλούς».

«Για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Για να ανοίξουμε και να περπατήσουμε τις λεωφόρους του μέλλοντος. Για μας. Για τα παιδιά μας. Γι’ αυτούς που ‘φυγαν. Γι’ αυτούς που θα έρθουν. Για τους 57 των Τεμπών. Για όλους τους τιμημένους νεκρούς του αγωνιστή λαού μας. Και για τα αγέννητα παιδιά της Κοκκινιάς κι όλου του κόσμου. Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε! Θα ανοίξουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές μαζί το δρόμο για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τιμή και δόξα στα 100 χρόνια ζωής κι αγώνα της Κοκκινιάς, των ονείρων που θα πάρουν τελικά εκδίκηση. Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν την έχουμε ζήσει ακόμα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.