ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διορία 90 ημερών έδωσε το ΣτΕ σε κράτος και δήμο Αθηναίων για να «χαμηλώσει» σε ύψος το ξενοδοχείο του Π.Ευμορφίδη στην Αθήνα

«Κρύβει» την Ακρόπολη!

Διορία 90 ημερών έδωσε το ΣτΕ σε κράτος και δήμο Αθηναίων για να «χαμηλώσει» σε ύψος το ξενοδοχείο του Π.Ευμορφίδη στην Αθήνα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε περιθώριο 90 ημερών στον Δήμο Αθηναίων και στο υπουργείο Τουρισμού για να «κατεβάσουν» κατά δύο ορόφους το ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC», ιδιοκτησίας των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη, ώστε να μην κρύβει την Ακρόπολη.

Με απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι το ύψος του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, που βρίσκεται στη περιοχή του Μακρυγιάννη, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, καθώς ανέρχεται στα 36,5 μέτρα, ενώ το επιτρεπόμενο όριο στην περιοχή είναι τα 24.

Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου θα πρέπει να γκρεμιστούν και βεβαίως να «σβήσουν» οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων που εμμέσως επέτρεψαν την ανέγερσή του σε τέτοιο ύψος.

Μετά την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να ανακαλέσει την άδεια που είχε χορηγηθεί αρχικά για την ανέγερση του ξενοδοχείου και να εκδώσει νέα, πλήρως εναρμονισμένη με τη σχετική απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ.

Μάλιστα, με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει προθεσμία για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου τριών μηνών και όταν το διάστημα αυτό παρέλθει, θα επανέλθει για να επανεξετάσει αν όσα διέταξε με την απόφασή του υλοποιήθηκαν.

Ορίστηκε δε εντεταλμένος ανώτατος δικαστής για να παρακολουθεί τη διαδικασία, δεδομένου ότι η σχετική άδεια που είχε εκδώσει ο Δήμος Αθηναίων δεν έφερε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν οι δύο όροφοι δεν κατεδαφιστούν, τότε προβλέπονται βαριές χρηματικές καμπάνες και άλλες κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία της κατεδάφισης.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ διαπιστώνει παρατυπίες στην ανέγερση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο από το 2019 είχε προειδοποιήσει για τις αυθαιρεσίες όμως ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με τους δικαστές, αντί να κινηθεί για να τις κατεδαφίσει, προτίμησε να επιβάλει ένα χρηματικό πρόστιμο στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, επιτρέποντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρία Μπλε Κέρδος, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι για όλες αυτές τις διαδικασίες (εκπόνηση νέας μελέτης, κατεδάφιση, έκδοση νέας άδειας) δεν αρκούν οι τρεις μήνες που δίνεται ως περιθώριο, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 13.

Ο ισχυρισμός όμως αυτός δεν έγινε δεκτός και απερρίφθη από τους δικαστές ως αόριστος.

Είναι πολύ πιθανό, ότι θα ακολουθηθεί και πάλι η διαδικασία από τον Πολ Ευμορφίδη, δηλαδή να παραμείνει το ξενοδοχείο ως έχει και να πληρώσει το πρόστιμο, το οποίο μάλλον φαίνεται πως του κοστίζει πολύ λιγότερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσφυγές στο ΣτΕ είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής του Μακρυγιάννη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ανέγερση του συγκεκριμένου καταλύματος στην περιοχή τους είναι ενάντια στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων, εν προκειμένω της Ακρόπολης, που αποτελεί μάλιστα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.