Καμία αυτοκριτική από τον Κ.Μητσοτάκη: «Η εκκένωση των κατοίκων έγινε υποδειγματικά» -Κάτοικοι: «Δεν ερχόταν κανένας»

Καμία αυτοκριτική από τον Κ.Μητσοτάκη: «Η εκκένωση των κατοίκων έγινε υποδειγματικά» -Κάτοικοι: «Δεν ερχόταν κανένας»

Μόνο από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει μέχρι στιγμής θύματα από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη, παρόλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να κάνει την αυτοκριτική της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 8 το πρωί στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη φωτιά που κατακαίει τη περιοχή.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις, όπου και πάλι -δίχως κανένα ίχνος αυτοκριτικής- υποστήριξε ότι… όλα πήγαν καλά, αφού (ευτυχώς) δεν χάθηκε καμία ζωή.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βραδύ, αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που σημειώνονται στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνας και άνεμοι θα ζητήσω εγρήγορση απ’ όλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη δίνουν τιτάνιο αγώνα 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους «Καιγόμαστε και δεν έρχεται κανένας!»

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι καλούνται να παλέψουν μόνοι τους με τις φλόγες προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους αφού τα πυροσβεστικά μέσα είναι ανεπαρκή. Στην περιοχή ακούγονται κραυγές και σειρήνες από ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση.

«Καίγεται ο κόσμος άδικα! Να καίγεται το σπίτι μου!» φωνάζει οργισμένος ένας κάτοικος: «Σβήναμε τη φωτιά με κουβάδες, δεν ερχόταν κανένας! Είναι για κλωτσιές!» λέει απελπισμένος.

Σε κατάσταση σοκ βρισκόταν και μια πολύτεκνη μητέρα η οποία προσπαθούσε να απομακρυνθεί: «Το σπίτι μας, όλα, κάηκαν. Μια πολύτεκνη οικογένεια είμαστε» είπε θυμωμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.