H δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης φέρνει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου – Τι έρχεται μετά την απλή αναλογική

«Χάλασε» το σχέδιο του Μαξίμου, επεξεργάζεται νέο

H δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης φέρνει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου – Τι έρχεται μετά την απλή αναλογική

Νέες αλλαγές στον εκλογικό νόμο ετοιμάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τρίτου κόμματος.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι επόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική και είναι δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία, ενώ δεν βγαίνουν ούτε και πιθανοί σχηματισμοί, όπως ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Στο Μαξίμου «πόνταραν» στις… δεύτερες εκλογές, καθώς όλα τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές περιείχαν και την πιθανότητα να υπάρξουν και επαναληπτικές, πχ. να γίνουν εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στο Μαξίμου λοιπόν έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και πλέον βλέπουν ότι τα νούμερα… δεν βγαίνουν! Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες «ψήνεται» μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η ΝΔ αποκλείεται να πιάσει το 38% που είναι το όριο της αυτοδυναμίας, ενώ ακόμα και με την ενισχυμένη αναλογική που θα υπάρξει στις δεύτερες εκλογές πάλι δεν βγαίνει ο σχηματισμός ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ψηφίσει στη Βουλή εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και ότι έχει δηλώσει πως θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. Τώρα όμως τον «υποχρεώνουν» να «ξεψηφίσει» και να κατεβάσει και άλλο το όριο της αυτοδυναμίας στο 35% (από 38% που προβλέπει ο νόμος Μητσοτάκη).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που αναμένεται να γίνει αυτή η αλλαγή είναι οι διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν επιχειρηματικοί παράγοντες του τόπου, οι οποίες «έκρουσαν τον κώδωνα» στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ παίρνει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 25% (υπολογίζεται κοντά στο 27-28% στην καλύτερη περίπτωση), ενώ το ΚΙΝΑΛ παίρνει ένα ποσοστό κοντά στο 10%. Τα δύο κόμματα έχουν μαζί περίπου 140 έδρες (με το νόμο Μητσοτάκη), ενώ η ΝΔ παίρνει μόνη της περίπου 115 έδρες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τρίτου κόμματος! Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμα και εάν υπάρξει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατεβεί το όριο της αυτοδυναμίας στο 35% η ΝΔ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση.

Επί της ουσίας το σχέδιο Μητσοτάκη για δύο συνεχείς εκλογές και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάει στράφι και πλέον στο Μαξίμου… ψάχνουν τη λιγότερο άσχημη (γι’ αυτούς) εναλλακτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.