ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Lockdown: Και ξαφνικά… αλλαγή σχεδίων – «Δεν βγαίνουμε» λέει τώρα η κυβέρνηση – Συνεδριάζουν οι «ειδικοί»

Lockdown: Και ξαφνικά… αλλαγή σχεδίων – «Δεν βγαίνουμε» λέει τώρα η κυβέρνηση – Συνεδριάζουν οι «ειδικοί»

Στο pronews.gr είχαμε προβλέψει μόλις διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για τα νέα κρούσματα τα οποία θα ανακοινωθούν πως η κυβέρνηση θα κάνει κυβίστηση και αντί για «χαλάρωση» μέτρων θα ανακοινώσει παράταση του lockdown.

Έτσι, παρόλο που διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες πως θα ανοίξει ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα η αγορά, παρόλο που ήδη η κυβέρνηση είχε καταπονήσει σχέδια για άνοιγμα των σχολίων, για επαναφορά των διαδημοτικών μετακινήσεων κτλ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη είπε χθες πως… «δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown».

Ενώ έκανε λόγο και για «παρανόηση». Βέβαια θα πριν από λίγες ημέρες ο Άκης Σκέρτος δήλωνε χαρακτηριστικά πως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».

Πλέον κυβέρνηση και «ειδικοί» (άγνωστο εάν συμμετέχουν στις αποφάσεις, άλλωστε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε πρόσφατα πως δεν δημοσιεύονται τα πρακτικά για να μην τους εκθέσει) φαίνεται πως κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το αν θα ανοίξει η χώρα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 4.340 νέα κρούσματα.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως χθες έγιναν και περίπου 70.000 τεστ, όταν τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ έκανε 10-20.000 τεστ, οπότε η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των τεστ.

Από εκεί και πέρα σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία αναμένεται να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση για το τι θα αλλάξει και τι όχι.

Προς αναθεώρηση το μέτρο των μετακινήσεων -Πρώτα λιανεμπόριο, μετά τα σχολεία

Το πρώτο μέτρο που μπορεί να αναθεωρηθεί είναι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το προσεχές Σάββατο, χωρίς ωστόσο να επέλθουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που θα παραμείνει από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί. Το στίγμα έδωσε σε δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη που είπε χαρακτηριστικά ότι «Κι εγώ θεωρώ ότι αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες και καφέ».

Στόχος, επίσης, είναι το άνοιγμα «με κάποιο τρόπο» και του λιανεμπορίου. Η εισήγηση που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων με φυσική παρουσία ύστερα από αποστολή μηνύματος στο 13032 και χρονικό όριο για τις αγορές, τις τρεις ώρες. Επικρατέστερο σενάριο, όμως, είναι η αρχή να γίνει με την μέθοδο του click away και στη συνέχεια, ύστερα από μια εβδομάδα, οι πρώτοι πελάτες να περάσουν εντός των καταστημάτων. Με βάση και τα όσα συζητούν οι επιστήμονες, αρχικά η χαλάρωση θα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και όχι τα πολυκαταστήματα.

Για μια εβδομάδα αργότερα μετατίθεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει συνδεθεί με την διεξαγωγή self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κρίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν πριν τις 12 Απριλίου.

Βέβαια οι ημερομηνίες, όπως έχουμε καταλάβει, είναι για να δίνονται και εάν δεν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Αλλά ακόμα και τότε πάλι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το χρονικό διάστημα το οποίο θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, καθώς το «ότι ξανά ανοίγει, δεν κλείνει» που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ισχύει μέχρι στιγμής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.