ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Αποδοκιμασίες κατά του κυβερνητικού κλιμακίου την Πάτρα: Καφέδες και βρισίδι για την καταστροφή της πόλης (φωτό-βίντεο)

Αποδοκιμασίες κατά του κυβερνητικού κλιμακίου την Πάτρα: Καφέδες και βρισίδι για την καταστροφή της πόλης (φωτό-βίντεο)

Με «ιπτάμενους καφέδες» υποδέχθηκαν το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα οι πολίτες της Πάτρας, ο οποίος θα ευχήθηκε και αυτός να είχε… «κοίλη» όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Α.Γεωργιάδης ο οποίος ξαφνικά μπήκε για εγχείρηση, μόλις του είπαν να πάει σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη και να εξηγήσει στους ανθρώπους γιατί η κυβέρνηση τους «τελειώνει» με αφορμή τον κορωνοϊό.

Η υποδοχή ήταν πραγματικά «θερμή». Πιο «θερμή» δεν γινόταν: Οι ζεστοί καφέδες έδωσαν μια σουρεαλιστική εικόνα στο όλο σκηνικό, μαζί με τα «γαλλικά» των κατοίκων, οι οποίοι απλά έχουν καταστραφεί…

Την ίδια στιγμή οι περιφερειάρχες, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, περισσότερο για να σώσουν τα προσχήματα και να έχουν να λένε στους ψηφοφόρους τους ότι «κάτι κάναμε», παρά ως ουσιαστική αντίδραση.

Είναι χαρακτηριστικό στην Πάτρα ότι οι έμποροι δηλώνουν ότι θα ανοίξουν χωρίς υπαλλήλους και με κηδειόχαρτα στα μαγαζιά τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις εξαπλώθηκαν χθες και σε πολιτικό επίπεδο. Σε επικοινωνία που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο, υπενθύμισε την πάγια θέση του, όπως αυτή εκφράστηκε και από την περίοδο των Χριστουγέννων, δηλαδή, ότι στην πράξη απεδείχθη πως το λιανεμπόριο δεν προκαλεί αύξηση κρουσμάτων από την στιγμή που οι έμποροι της Πάτρας έχουν αποδείξει πως εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. Ο κ. Μπονάνος δήλωσε πως θα μεταφέρει την συγκεκριμένη άποψη και στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας, γίνεται αναφορά για κυβερνητικό εμπαιγμό προς τον εμπορικό κόσμο της Αχαΐας.

«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό και ότι λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με όρους πρόσκαιρου επικοινωνιακού κόστους και οφέλους. Η Κυβέρνηση δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κρίση στην οικονομία και εξαντλούν εντέλει τις αντοχές της ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

«Θερμή» η υποδοχή του κ.Πέτσα…

Έξω από το Δημαρχείο της Πάτρας περίμεναν δεκάδες πολίτες, τα οποία υποδέχθηκαν τον κ. Πέτσα εκφράζοντας την ανάγκη για άνοιγμα της αγοράς.

Η ανακοίνωση όπου το ΔΣ του συλλόγου αναφέρει:

“Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

-Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.

-Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.

-Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

-Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4

στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο

στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο

-Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΤΕΙ δεν επαιτεί!

Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!”

Ο κ. Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: “Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα. Θέλουμε άνοιγμα σήμερα. Είμαστε η μόνη πόλη σε ένατη εβδομάδα λοκντάουν. Δεν αντέχουμε άλλο, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν να πάνε στο σπίτι τους φαγητό. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα φύγουμε αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε”.

Αντάρτικο και των Περιφερειαρχών

Οι περιφερειάρχες, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφορμή στάθηκε η «σκληρή» απόφαση για μη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Μάλιστα, ζητούν αποζημίωση κάθε επιχείρησης με 5.000 ευρώ, χωρίς κριτήρια.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.