ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

«Αθηναϊκή μετάλλαξη», μπαράζ ελέγχων και επανεμφάνιση Σ.Τσιόδρα: Το σχέδιο για «κλειδωμένους» πολίτες χωρίς lockdown

«Αθηναϊκή μετάλλαξη», μπαράζ ελέγχων και επανεμφάνιση Σ.Τσιόδρα: Το σχέδιο για «κλειδωμένους» πολίτες χωρίς lockdown

Η χώρα πρέπει να μείνει ανοιχτή, αυτό είναι κάτι που παραδέχονται οι κυβερνώντες.

Ο λόγος βέβαια δεν είναι γιατί οι Έλληνες πολίτες πρέπει να επιστρέψουν στην «κανονικότητα», αλλά γιατί η χώρα άνοιξε για τους τουρίστες και όπως είναι κατανοητό… πρέπει να παραμείνει ανοιχτή.

Έτσι ενώ οι πολίτες θεώρησαν πως πλέον επιστρέφουν σε μία «κανονικότητα» (ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα κάποια μέτρα) η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» φροντίζουν τα τελευταία 24ωρα να ξεκαθαρίσουν πως… μάλλον δεν αναφερόμαστε σε «ελευθερία».

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο (μέχρι πρόσφατα) «εξαφανισμένος» Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξαν πως η «πανδημία δεν έχει τελειώσει», ενώ προανήγγειλαν πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει.

Χαρακτηριστικά, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο «20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων», ότι οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και οι άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία
  • Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις
  • Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο διάστημα, κατά τον τον κ. Τσιόδρα, θα είναι «ο εμβολιασμός μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Δηλαδή όπως είπε και ο Σωτήρης Τσίοδρας θα εμβολιαζόμαστε μία φορά τον χρόνο, ενώ θα παραμείνουν επ άπειρον ορισμένα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν (ξανά) ως «έξυπνα». Βέβαια είναι άγνωστο το τί εννοεί με το «ευρεία κοινωνικά αποδοχή», πιθανότατα η υποχρεωτική μασκοφορία, ή κάποια απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα τα οποία όπως φαίνεται έχουν έρθει για να μείνουν.

Παράλληλα από την κυβέρνηση διαρρέουν πως είναι πιθανά τα τοπικά lockdown, κάτι που επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των «ειδικών» του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είπε πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα τοπικά lockdown».

Όπως εξήγησε «αν η διασπορά είναι μεγάλη δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown».

Η «αθηναϊκή μετάλλαξη»

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται αρκετά η «αθηναϊκή μετάλλαξη» η οποία ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως για τη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, όπως τη χαρακτήρισε, σε «συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές ‘ομάδες’» στο κέντρο της Αθήνας, για τις οποίες όμως δεν έδωσε καμιά παραπάνω λεπτομέρεια, ούτε και ρωτήθηκε βέβαια. Είναι ωστόσο σαφές ότι αναφερόταν στις χιλιάδες παρανόμων μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί σε όλο το λεκανοπέδιο και κυρίως στην περιοχή του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Υπάρχουν κι άλλες μεταλλαγές, μια συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την πούμε αθηναϊκή μετάλλαξη, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες σε συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο» επισήμανε.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων, που αγνοούν όλοι ποιες είναι, στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή, στο κέντρο, και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά, κι όχι απλώς ως μέσο προστασίας.

«Σαφάρι» για την μάσκα

Η αστυνομία σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους «ειδικούς» έχει ετοιμάσει νέο σχέδιο για ένταση των ελέγχων, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν χαλαρώσει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «restart» που θα επιχειρηθεί, ύστερα από ένα διάστημα «χαλάρωσης» των ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης για την τήρηση των μέτρων (φυσικές αποστάσεις, αποστάσεις ανάμεσα σε τραπέζια, χρήση μάσκας από το προσωπικό κλπ) αλλά και τήρηση του ωραρίου. Επίσης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διοργάνωσης κπάρτι σε υπαίθριους χώρους. Εντολές θα δοθούν και για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί όπου είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας παραμένει να είναι ύψους 300 ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν το λεωφορείο για να πάνε σε κάποια από τις παραλίες της Αττικής, χωρίς να φορούν μάσκα.

Έλεγχοι θα γίνονται και σε διερχόμενα αυτοκίνητα για να ελέγχεται ο αριθμός των επιβατών. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες εάν δεν επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 μέχρι τις 5.00 το πρωί. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι ημέρες όπως η Παρασκευή και το Σάββατο έχει παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση (δεδομένου της προχωρημένης ώρας) στους δρόμους της πρωτεύουσας, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι αρκετοί είναι αυτοί που διασκεδάζουν μετά τις 00.30 και επιστρέφουν στο σπίτι τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμα και καθολικούς ελέγχους οχημάτων σε κεντρικές λεωφόρους για τον έλεγχο των δικαιολογητικών μετακίνησης μετά τις 00.30.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.