ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Διεθνή ΜΜΕ για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα αουτσάιντερ χωρίς προηγούμενη εμπειρία αναδείχτηκε νικητής»

Πώς είδαν τα ξένα μέσα τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνή ΜΜΕ για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα αουτσάιντερ χωρίς προηγούμενη εμπειρία αναδείχτηκε νικητής»

Τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Δείτε τι γράφουν:

Guardian

«O Στέφανος Κασσελάκης, ένα αουτσάιντερ της πολιτικής κερδίζει την κούρσα για να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ .Ο Στέφανος Κασσελάκης, ένα αουτσάιντερ χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική στην Ελλάδα, έχει αναδειχθεί νικητής μιας ηλεκτρισμένης κούρσας για να ηγηθεί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες, συγκέντρωσε το 56,69% των ψήφων έναντι 43,31% της Έφης Αχτσιόγλου, πρώην υπουργού Εργασίας που θεωρούνταν από καιρό ως το φαβορί. Η νίκη του Κασσελάκη τον καθιστά πλέον έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ελλάδα.

Με φόντο κραυγές χαράς έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σύριζα στην Αθήνα, ο 35χρονος είπε στους υποστηρικτές του: «Σήμερα κέρδισε το φως και η ελπίδα συλλογικά, η ελπίδα για το μέλλον… Δεν είμαι φαινόμενο. Είμαι η φωνή μιας κοινωνίας και δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω. Αύριο αρχίζει η σκληρή δουλειά».

Στέλεχος ναυτιλίας στις ΗΠΑ, ο Κασελάκης μπήκε στην κούρσα όταν ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του κόμματος τα τελευταία 15 χρόνια, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά τη διπλή ήττα του Σύριζα στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2019, ο Τσίπρας είχε κρατήσει μια «ουδέτερη» στάση, αρνούμενος να υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο μετά την απρόσμενη νίκη του Κασσελάκη στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ελληνοαμερικανός έχει σηματοδοτήσει ότι θα εφαρμόσει ριζική αλλαγή στον Σύριζα, μια προοδευτική συμμαχία που περιλαμβάνει μαρξιστές, ευρωκομμουνιστές, οικολόγους και σοσιαλδημοκράτες. Έχει δηλώσει ότι αν το κόμμα θέλει ποτέ να ξαναγευτεί την εξουσία, θα πρέπει «απλώς να αντιγράψει τη φόρμουλα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό» μεταμορφώνοντας το σε ένα μεγάλο αμερικανικού τύπου Δημοκρατικό κόμμα.

Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, ο επιχειρηματίας, ο οποίος μετακόμισε στη Μασαχουσέτη ως έφηβος, χαρακτήρισε την απόφασή του να ασχοληθεί με την ελληνική πολιτική «ένα σύντομο διάλειμμα μεταξύ δύο κεφαλαίων στην επιχειρηματική μου καριέρα».

Ο νέος ηγέτης του Σύριζα έχει επανειλημμένα πει ότι είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενος τα «καλύτερα αγγλικά του και τις οικονομικές και επιχειρηματικές» γνώσεις του».

Reuters

«Ο πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs και αρχάριος στην πολιτική, Στέφανος Κασσελάκης, εξελέγη την Κυριακή αρχηγός του αριστερού κόμματος Σύριζα της Ελλάδας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, που ελπίζει σε επιστροφή μετά από μια βαριά ήττα σε εθνικές εκλογές.

Ο Σύριζα εκτοξεύτηκε στην εξουσία στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015, αλλά έχασε από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και τον Ιούνιο του 2023.

Ο Σύριζα εκτοξεύτηκε στην εξουσία στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015, αλλά έχασε από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και τον Ιούνιο του 2023. Ο Κασελάκης, 35 ετών, που περιγράφει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο επιχειρηματία της ναυτιλίας, έδωσε μάχη εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου, 38 ετών, δικηγόρου και πρώην υπουργού Εργασίας.

Ο Κασσελάκης, ο οποίος πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποτε εργάστηκε ως εθελοντής στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών των ΗΠΑ το 2008 για τον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν, έχει μικρή πολιτική εμπειρία».

Associated Press

«Ένας 35χρονος επιχειρηματίας χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία εξελέγη την Κυριακή για να ηγηθεί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, του αριστερού κόμματος Σύριζα.

Περίπου 136.000 Έλληνες προσήλθαν να ψηφίσουν, λιγότεροι από τον πρώτο γύρο.Ο Κασσελάκης, κάτοικος του Μαϊάμι, ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό μέχρι που χρίστηκε υποψήφιος στη γενική λίστα του Σύριζα.

Στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, 15 από τους 300 βουλευτές εκλέγονται, ανάλογα με το μερίδιο των ψήφων κάθε κόμματος. Σε αυτούς μπορούν να περιλαμβάνονται ομογενείς. Ο Σύριζα εξέλεξε τέσσερις τέτοιους βουλευτές στις εκλογές του Μαΐου και τρεις τον Ιούνιο. Ο Κασσελάκης, στην ένατη θέση, δεν είχε καμία ευκαιρία.

Στη συνέχεια, στο τέλος Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση μιας λίστας προτάσεων για το κόμμα, ο Κασσελάκης κυκλοφόρησε ένα βίντεο μόλις τεσσάρων λεπτών αφηγούμενος τη ζωή του και το όραμά του. Το βίντεο έγινε viral μεταμορφώνοντάς τον σε σοβαρό διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος. Η Αχτσιόγλου ήταν το συντριπτικό φαβορί.

Οι ειδικοί λένε ότι το να μην είναι νομοθέτης θα εμποδίσει τις προσπάθειες του Κασσελάκη να αντιταχθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχοντας επίγνωση των περιορισμένων γνώσεων του για την πολιτική, φαίνεται πιο χαρούμενος κάνοντας ταξίδια σε όλη τη χώρα, μιλώντας με κόσμο, ποζάροντας για selfies και δημοσιεύοντας τα πάντα στο Tik-Tok. Μένει επίσης να φανεί πώς κάποιοι από τους αριστερούς ψηφοφόρους θα αντιμετωπίσουν κάποιον που καυχιέται για την επιχειρηματική του οξυδέρκεια και τη γνώση πολλών γλωσσών.

Μαθηματική ευφυία που φοίτησε σε ένα αποκλειστικό ελληνικό σχολείο, έλαβε υποτροφία από την Ακαδημία Phillips, μια σχολή προετοιμασίας στο Andover της Μασαχουσέτης. Του προσφέρθηκε άλλη μια υποτροφία για να παρακολουθήσει το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, όπου πήρε πτυχίο στα οικονομικά αλλά και στις Διεθνείς Σχέσεις.

Εργάστηκε για την Goldman Sachs και ίδρυσε μια ναυτιλιακή εταιρεία. Η υπηρεσία ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds τον αποκάλεσε «μαέστρο των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων» που πούλησε και τα πέντε πλοία που κατείχε η εταιρεία με τεράστιο κέρδος το 2022».

Figaro

«Άγνωστος στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο Στέφανος Κασελάκης, πρώην χρηματιστής της Goldman Sachs, προκάλεσε έκπληξη κερδίζοντας την Κυριακή την ηγεσία του αριστερού κόμματος Σύριζα μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτός ο 35χρονος επιχειρηματίας, που μέχρι πρότινος ζούσε στο Μαϊάμι και δεν είχε ποτέ εκλογική εντολή στην Ελλάδα, κέρδισε την πρώην υπουργό Εργασίας του Τσίπρα, Έφη Αχτσιόγλου. Κέρδισε περισσότερο από το 56% των ψήφων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος μιας εσωτερικής εκστρατείας που αποκάλυψε βαθιές διαιρέσεις μέσα στο κορυφαίο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Έχοντας μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 14 ετών, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή. Πολλοί Έλληνες είδαν για πρώτη φορά το πρόσωπό του πριν από λιγότερο από ένα μήνα, όταν με ένα απλό βίντεο ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι διεκδικεί την προεδρία του κόμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύριζα γυρίζει σελίδα μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει ο άνθρωπος που ήρθε σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα εξόδου από την ευρωζώνη το 2015».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.