Ν.Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ»

Τι είπε για συνεργασία με τη νέα ΚΟ των «11»;

Ν.Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ»

Την κυβερνητική πρόθεση για καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εκλογές σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

 «Πυρήνας του θέματος είναι να διευκολύνουμε όσους έχουν ήδη δικαίωμα, να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς εμπόδια. Δηλαδή να μην χρειαστεί να πληρώσουν ένα ακριβό εισιτήριο ο απόδημος ή κάποιος που δουλεύει σε νησί ή ο φοιτητής. Άρα, στόχος είναι να διευκολύνουμε όποιον έχει ήδη δικαίωμα να το ασκήσει», δήλωσε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Live News του MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι ήταν θετικό κι έτοιμο να συναινέσει, πριν από μερικούς μήνες, με τη θετική του ψήφο στο νομοσχέδιο για τους αποδήμους.

«Εμείς ψηφίσαμε ‘ναι’. Ο κ. Μητσοτάκης, σε εκείνη τη συνεδρίαση, όταν θέσαμε το θέμα ότι οι κάλπες του εξωτερικού θέλουν προσοχή, διότι δεν μπορείς για παράδειγμα να έχεις μόλις τρεις κάλπες σε μια ολόκληρη ήπειρο, γιατί δεν θα διευκολύνονται και πάλι οι εκλογείς του εξωτερικού, είπε τότε το εξής αμίμητο: ‘Είμαστε θετικά διακείμενοι για την επιστολική ψήφο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προλάβουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές’», σχολίασε.

«Δεν λέει κανένας ότι ο κ. Σούνακ, ο οποίος επέδειξε αυτή την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας, ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη»

Και προσέθεσε πως «ξαφνικά, τέσσερις μήνες μετά τη νομοθέτηση φέρνει την επιστολική ψήφο», σημειώνοντας ότι «παρά τον αιφνιδιασμό, διότι ακούγαμε στα ρεπορτάζ για περιφέρειες στις Ευρωεκλογές, ενώ τελικά θα έχουμε διατήρηση της ενιαίας περιφέρειας και επιστολική ψήφο, εμείς έχουμε διάθεση συναίνεσης, αλλά με σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις. Σε πολλά κράτη υπάρχει η επιστολική ψήφος αλλά υπάρχουν και εγγυήσεις, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ και τις ευρωεκλογές

Ως προς τους στόχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως αγωνίζεται «για να είμαστε η αξιόπιστη και χρήσιμη αντιπολίτευση, που θα την επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός» και αναφερόμενος στις ευρωκλογές του 2024, σημείωσε πως «οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν κι έναν άλλο χαρακτήρα, δεν είναι μόνο μια φωτογραφία της εσωτερικής πολιτικής ζωής».

«Εμείς αγωνιζόμαστε με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, προκειμένου να υπάρχει μια Ευρώπη που θα υπηρετεί την ασφάλεια, την ευημερία, την επιλογή τής εκ νέου σύγκλισης των κρατών και των κοινωνιών και να φύγουμε από την απόκλιση που ζούμε σήμερα», τόνισε.

Έφερε μάλιστα το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Δεν λέει κανένας ότι ο κ. Σούνακ, ο οποίος επέδειξε αυτή την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας, ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ το κόμμα των Εργατικών, που εκφράζει μιαν άλλη στάση – δεν ταυτίζεται ακριβώς με την δική μας θέση που μιλούμε για επανένωση, γιατί οι περισσότεροι μιλούν για δανεισμό – είναι πιο κοντά στις δικές μας θέσεις».

«Είναι, λοιπόν, καλό για την Ευρώπη – και δίνω αυτό το παράδειγμα – η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία να είναι ισχυρότερη για να επιβάλλει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας, της Τουρκίας και εκείνων των χωρών που έχουν μια στρατηγική, που υπονομεύει τη γεωπολιτική σταθερότητα, και πάνω απ’ όλα ισχυρό ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Έχω πρόταση για τα τρία κορυφαία ζητήματα»

«Για μένα τα κορυφαία ζητήματα σήμερα αφορούν στο κόστος ζωής. Πρωτίστως τις ανελαστικές δαπάνες: υγεία, παιδεία, ενοίκιο. Έχω πρόταση και στα τρία», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ως προς την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την κατάργηση της golden visa για τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να αφελληνίζεται η ελληνική ιδιοκτησία για να παίρνουν κάποιοι από τρίτες χώρες golden visa εις βάρος των παιδιών μας, των φοιτητών, των πιο φτωχών Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα. Γιατί ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, προχωρούν σε αναστολή ή κατάργησή της; Διότι έχουν φτάσει σε τέτοιες τιμές τα ακίνητα και οι ευάλωτοι δεν μπορούν να έχουν ιδιοκατοίκηση. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα; Ή θέλουμε να κάνουμε ρουσφέτια σε γραφεία που κάνουν real estate;» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ακρίβεια, αναρωτήθηκε γιατί ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς η ΔΙ.Μ.Ε.Α. και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Γιατί δεν έβαλαν νέο προσωπικό; Γιατί έχουμε καθημερινά σύγκρουση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το αρμόδιο υπουργείο; Είναι λογικά πράγματα αυτά; Μήπως δεν θέλουν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους; Τα πρόστιμα που βλέπετε, είναι από ώριμες μελέτες που είχε κάνει πριν από ένα χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μέσα στο καλοκαίρι, ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια δεν επιβλήθηκε στην αγορά τροφίμων. Όταν λοιπόν έχεις αυτή τη συμπεριφορά, η αισχροκέρδεια συνεχίζεται», υπογράμμισε

Όσο για το μέτρο της μείωσης του 5%, έφερε το παράδειγμα του γάλακτος: «Τον προηγούμενο μήνα ανέβηκε 4,75% το γάλα. Άρα, ό,τι κέρδισαν τον προηγούμενο μήνα, τους το πήρε πίσω τώρα. Άρα, τι συζητάμε; Είναι μεγάλο θέμα να έχεις μια φιλοσοφία για κανόνες στην αγορά. Ώστε η ελεύθερη αγορά να λειτουργεί με κανόνες προς όφελος της κοινωνίας. Όταν, όμως, είσαι ένας ιδεοληπτικός φιλελεύθερος και λες ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, ορίστε τα αποτελέσματα. Δεύτερος σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας ο ελληνικός λαός, τεράστια αύξηση των ενοικίων, πρωταθλητές στις αυξήσεις των τροφίμων».

«Είχαμε την τραγωδία των Τεμπών. Πέρασαν μήνες, ούτε τους υπεύθυνους γνωρίζουμε – τους γνωρίζουμε, αλλά κάποιοι δεν θέλουν να τους δείξουν – ούτε τρένα έχει η Ελλάδα. Θέλετε να πάμε στα φορολογικά θέματα; Θυμηθείτε τι έγινε μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, με θύμα τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε – όπως μας επέκριναν – τάχα κρυφή ατζέντα, ενώ οι κύριοι της Νέα Δημοκρατίας θα έριχναν ξανά όλους τους φόρους. Και τώρα ο ελεύθερος επαγγελματίας ζει τον ‘νόμο Κατρούγκαλου’ από τον κ. Μητσοτάκη. Να θυμόμαστε ποιοι είναι αξιόπιστοι και ποιοι παίζουν με τη μνήμη του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την κυβερνητική πολιτική.

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ»

Ερωτηθείς για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη «βουτιά» που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανακατευτεί στα εσωτερικά άλλων κομμάτων.

«Δεν είναι ευγενικό, θεσμικό και δείγμα πολιτικού πολιτισμού να ανακατεύονται τα υπόλοιπα κόμματα στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Εγώ είμαι θύμα τού πώς η ΝΔ ανακατεύτηκε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2021, με τις υποκλοπές. Έχω άλλη νοοτροπία, βαθιά δημοκρατική και θεσμική. Παρακολουθώ, έχω την άποψή μου, αλλά ακολουθούμε πάγια στρατηγική», υπογράμμισε.

Όσο για τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως «ανέβηκε 3,5 μονάδες στις εθνικές εκλογές, μετά από πέντε χρόνια και ανέβηκε – όπως θα δείξετε σήμερα σε δημοσκόπηση στο Mega – άλλες 3,5 μονάδες σε πέντε μήνες. Το λέω αυτό, γιατί; Το να ξαναμπούμε στο πολιτικό προσκήνιο και να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, κάποιοι το θεωρούσαν όνειρο θερινής νυκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πέφτει, λοιπόν, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να σας θυμίσω ότι και τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρρεύσει στις Ευρωεκλογές από το 36% στο 24%, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ανέβει, έμεινε στα ίδια. Αν συνεχίσουμε με χαμηλούς τόνους και με πολλή δουλειά στην κοινωνία, εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα το επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός», προσέθεσε.

«Προφανέστατα οι στόχοι είναι υψηλοί και πιστεύω ότι θα τους επιτύχουμε. Ξέρετε, είναι ένας νέος πολιτικός κύκλος για το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο του, επανέρχεται σύγχρονο, με νέα πολιτικά πρόσωπα, με σύγχρονες ιδέες, με αξιοπιστία και με χαμηλούς τόνους», σημείωσε κληθείς να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Θα συνεργαζόταν με τη νέα ΚΟ των «11»;

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς εάν θα συνεργαζόταν με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δίνει «χείρα συνεργασίας», αρκεί να συμφωνούν σε επίμαχα ζητήματα, όπως οι ανισότητες, η Υγεία και η Παιδεία.

«Είμαι έτοιμος να δώσω χέρι συνεργασίας σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, που μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί μας στα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μιλάω για τις πολύ μεγάλες ανισότητες, την ανάγκη μίας ισχυρής δημόσιας Υγείας και Παιδείας, θέματα ρύθμισης της αγοράς, θέματα θεσμών και δημοκρατίας», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κλείνοντας, σχολίασε πάντως ότι θα πρέπει «να θυμόμαστε ποιοι είναι οι αξιόπιστοι και ποιοι παίζουν με τη μνήμη του λαού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.