Ν.Ηλιόπουλος: «Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη & τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνει για τρίτο καλοκαίρι τα ίδια λάθη με την πανδημία»

Ν.Ηλιόπουλος: «Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη & τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι εκλογές είναι άμεση κοινωνική ανάγκη. Έχουμε μια κυβέρνηση που πολλαπλασιάζει τις κρίσεις, δεν σέβεται τον δημόσιο πλούτο και συντονίζει τη λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφία».

«Όποιος κοιτάει τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπει ότι ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 70% βρίσκει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια και την καθημερινότητα. Αυτό δεν δείχνει αυτόματα ότι ο κόσμος μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά ότι υπάρχει πεδίο να αλλάξει η πολιτική κατάσταση. Δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και γι’ αυτό εμείς επιλέγουμε να συζητάμε προγραμματικά», τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Δική μας δουλειά είναι να μιλήσουμε προγραμματικά για την επόμενη ημέρα και την ασφάλεια των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Για το πώς μπορεί μια προοδευτική διακυβέρνηση να ρυθμίσει το χρέος που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή μέρους του ώστε να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το μοναδικό κόμμα που αξιοποίησε τα χρόνια της αντιπολίτευσης για να παρουσιάζει άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις».

Και προανήγγειλε: «Όλο αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και σε ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση της πολιτικής μας γραμματείας ο Δημ. Τζανακόπουλος ανέλαβε υπεύθυνος της ομάδας του κυβερνητικού προγράμματός μας και πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα εκ των υστέρων μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακουμπούν καν τον πυρήνα των προβλημάτων και αποτυπώνουν την κοινωνική πίεση που δέχεται. Ο σχεδιασμός της για εκλογές είναι ξεκάθαρος και φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού και από την αλλαγή της ρητορικής της ΝΔ».

Όπως υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα, ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010, ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 60% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%.

Για όλα αυτά υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες. Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη και τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακολούθησε η κυβέρνηση το δρόμο που ακολούθησαν Ισπανία και Πορτογαλία και ζήσαμε ένα 9μηνο λεηλασίας των πολιτών».

Ακόμη είπε: «Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους αδυνατεί να βγάλει το μήνα και να πληρώσει λογαριασμούς. Υπάρχουν εργαλεία που θα μπορούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει αξιοποιήσει και δεν το έκανε. Ήδη από τον Οκτώβριο -πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- προτάθηκε από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν η μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, που θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ για ένα έτος. Όμως 14 χώρες το έχουν ήδη κάνει.

Είναι ένα μέτρο απόλυτα επιλέξιμο με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση. Όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει και στο χώρο της ενέργειας, όπου αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη, που ακουμπάνε τα 1,5 δισ. ευρώ. Το είδαμε και στην περίπτωση της βίαιης απολιγνιτοποίησης, όπου προωθήθηκε η αγορά του εισαγόμενου φυσικού αερίου, επηρεάζοντας σοβαρά τις τιμές ενέργειας. Μάλιστα, αγοράζουμε Ρωσικό φυσικό αέριο 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε: «Ο κατώτατος μισθός άμεσα πρέπει να αυξηθεί στα 800 ευρώ. Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό και η ανεργία μειώθηκε, και η κατανάλωση αυξήθηκε και το κράτος εισέπραξε περισσότερα έσοδα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους».

Και προσέθεσε: «Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Συζητάμε για 50 χιλιάδες κενές θέσεις στον τουρισμό. Τον πρώτο μήνα που άνοιξε η τουριστική σεζόν παραιτήθηκαν 5.000 άνθρωποι. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί και γίνεται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φτιάξει “Μανωλάδες” και στον τουρισμό».

Ερωτηθείς για την πανδημία και τα κρούσματα δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνει για τρίτο καλοκαίρι τα ίδια λάθη με την πανδημία. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε θρηνήσει πάνω από 9.000 συμπολίτες μας. Και αυτή η είδηση δεν συζητείται πλέον πουθενά. Ούτε τα αυτονόητα μέτρα πλέον δεν λαμβάνονται, όπως οι μάσκες σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς. Πολύ φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε ακριβά. Το πολιτικό μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε πάρει από την πανδημία είναι το πόσο χρήσιμα είναι τα δημόσια εργαλεία, όπως το ΕΣΥ, στο οποίο δυστυχώς η ΝΔ δεν πιστεύει».

Σχολιάζοντας στο μεταξύ το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ανησυχητική την άνοδο της ακροδεξιάς και την απέδωσε στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν που διόγκωσε τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και στο γεγονός ότι έσπασε το λεγόμενο ρεπουμπλικανικό μέτωπο, στηρίζοντας την αποχή αντί για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε περιοχές που αναμετρήθηκαν οι μεν υποψήφιοι με εκείνους της Λεπέν.

«Το αποτέλεσμα της γαλλικής Αριστεράς είναι αισιόδοξο, αλλά η μάχη που έχει να δώσει η Ευρώπη συνολικά προς μια προοδευτική κατεύθυνση είναι πολύ μεγάλη. Όταν τελειώσουμε με την πανδημία, όταν τελειώσουμε με την ενεργειακή κρίση, θα επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες που οδήγησαν στη λιτότητα; Χρειαζόμαστε όχι ακόμη ένα Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας», είπε, για να προσθέσει:

«Έχει σημασία σε αυτή τη μάχη και το ποια θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, γιατί μια συμμαχία των χωρών του Νότου με την Ισπανία, την Πορτογαλία, με μια Ιταλία που θα μπορούσε να συνταχθεί σε αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας».

Χαρακτήρισε δε «τεράστια ήττα της πολιτικής Ερντογάν στα Βαλκάνια» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αυτή τη στιγμή στον εναέριο χώρο της βόρειας Μακεδονίας πετούν ελληνικά αεροσκάφη και αυτό δείχνει ότι όταν η ελληνική εξωτερική πολιτική προχωρά με σχέδιο και συμμαχίες μπορεί να πετυχαίνει νίκες. Αντίθετα με την πολιτική Μητσοτάκη το μόνο που έχει πετύχει μέχρι τώρα η εξωτερική πολιτική είναι φιλικά χτυπήματα στην πλάτη», είπε.

«Η Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δεδομένος σύμμαχος για κανένα, είχε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Το τελευταίο διπλωματικό επεισόδιο με την πυρηνική δύναμη του Ιράν ήταν πραγματικά αχρείαστο!» συνέχισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Απέναντι στην Τουρκία πρέπει να έχουμε διπλή στρατηγική που να περιλαμβάνει τόσο κυρώσεις όσο και μία θετική ατζέντα. Ορίζοντας όμως πρέπει να είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συζητώντας μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.