Νίκος Δένδιας από Βρυξέλλες: Ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών

Νίκος Δένδιας από Βρυξέλλες: Ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών

Να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών, ζήτησε από την ΕΕ για τα μνημόνια κατανόησης Λιβύης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο κ. Μπορέλ θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εστιάζοντας στη συνάντηση, είπε πως ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σεράτζ, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης. «Του έκανα μία αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και «χωρίς να διανοείται ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επισήμανε ότι το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της και προσέθεσε πως δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. «Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν συντρέχουν προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για να ξαναπάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Μην επεκτείνουμε τόσο πολύ τη συζήτηση, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο».

Επανερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μπορέλ, ο κ. Δένδιας είπε πως το κλίμα είναι πάντοτε εγκάρδιο και συμπλήρωσε: «Είναι ένας γνωστός μας για πολλά χρόνια, ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μέχρι χθες, κατά συνέπεια δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω, και πρέπει να πω ότι εκδήλωσε και τη χαρά του που είμαι ο πρώτος ξένος επίσημος τον οποίο δέχεται με τη νέα του ιδιότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.