ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη ΝΔ με «αλληλομαχαιρώματα»: Έχασε τον έλεγχο ο Κ.Μητσοτάκης – Πόσοι βουλευτές μένουν εκτός Βουλής

«Η ΝΔ είναι κάτω από το 25%» - Επίθεση Ν.Δένδια σε Α.Σαμαρά και «πόλεμος» Τ.Θεοδωρικάκου-Κ.Μπακογιάννη

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη ΝΔ με «αλληλομαχαιρώματα»: Έχασε τον έλεγχο ο Κ.Μητσοτάκης – Πόσοι βουλευτές μένουν εκτός Βουλής

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 24ωρα, καθώς η πρωτοφανής φθορά του κόμματος έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των βουλευτών. 

Οι «ρουκέτες» που έριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ ενόχλησαν το Μαξίμου και φαίνεται ότι δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, απάντησε, εμμέσως, στα όσα είπε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, εντοπίζοντας λάθη στην εξωτερική μας πολιτική και ειδικά στην πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.

Από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε κατά «του λόμπι του κατευνασμού», το οποίο, όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Τι είπε ο Ν. Δένδιας για τον πατριωτισμό

«Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα… Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε:

«Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Έναν πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου. Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα, και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό, αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν».

Όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της ΝΔ

Από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς αιφνιδίασε με το επικριτικό του ύφος και ιδίως όταν επιτέθηκε κατά «του λόμπι του κατευνασμού», το οποίο, όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Χαρακτήρισε σωστές κινήσεις την αγορά αεροσκαφών και πλοίων και κυρίως την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, και συμπλήρωσε:

«Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία, που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις, όπως ζητούσε η Μέρκελ. Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου, αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και, όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε, αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι με τη Ρωσία κανείς δεν μίλησε για απειλή κυρώσεων, αλλά επιβλήθηκαν κυρώσεις «κατευθείαν στο ψαχνό, και σωστά».

Η Τουρκία -όπως είπε ο κ. Σαμαράς- κάνει το ίδιο με τη Ρωσία κάθε μέρα, αλλά κυρώσεις δεν επιτρέπονται. «Η αντίφαση των υποκριτών κατευνασμού συνίσταται στο εξής: με την ίδια ευκολία που ζητούν από τους Ουκρανούς να αγωνιστούν, και σωστά, από εμάς ζητούν να τα δώσουμε όλα. Όταν οι Έλληνες κάνουν ό,τι και οι Ουκρανοί είναι εθνικιστές. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σωστά καταδικάσαμε τη Ρωσία, αλλά να ξέρουμε ότι μετά τον πόλεμο έρχεται η ειρήνη, και πρέπει να έχουμε στο νου μας την επόμενη μέρα», είπε.

Εκτός απ’ αυτά ο Α.Σαμαράς είπε μια φράση που ήταν ξεκάθαρα αιχμή για τον Ν.Δένδια: «Λέγατε ότι δεν μας συμφέρει να τρυπήσουμε το βυθό τον θαλασσών γιατί εμείς είμαστε με την πράσινη ενέργεια».

«Πόλεμος» Τ.Θεοδωρικάκου-Κ.Μπακογιάννη

Σε ασυνήθιστα οξείς τόνους ο δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντάλλαξαν δημόσιους διαξιφισμούς για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση στην πρωτεύουσα.

Την αρχή έκανε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας την ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Υποχρεώνεται, όπως είπε, να θέσει το θέμα δημόσια, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ και έναν μήνα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά του για συνάντηση.

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο…» είπε ο δήμαρχος για να προσθέσει: «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα».

O Κώστας Μπακογιάννης έσπευσε πάντως προκαταβολικά να αποσείσει τις τυχόν αιτιάσεις ότι χτυπά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Όπως καταλαβαίνετε, ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε τα προβλήματα, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Προστασίας του Πολίτη: Τι αλήθεια θέλει ο δήμαρχος;

Το υπ. Προστασίας του Πολίτη αντέδρασε με μια αιχμηρή διαρροή.

«Απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».

Εν συνεχεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης «είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων.

Γιατί… «σκοτώνονται» στη ΝΔ

Μπορεί οι συστημικές δημοσκοπήσεις να λένε ότι η ΝΔ πλησιάζει στο 30%, όμως η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: Η ΝΔ είναι κάτω από το 25%. 

Αυτό τόνισε χθες και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, άριστος γνώστης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει στην καλύτερη περίπτωση περίπου 75-80 έδρες. Άρα από τους 157 βουλευτές που είναι τώρα στη Βουλή τουλάχιστον οι μισοί θα βρεθούν εκτόςΚάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν τις παροχές που δίνει το αξίωμα του βουλευτή, αλλά και περίπου 150-200.000 ευρώ που θα πάρουν αν γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους.

Η πραγματικότητα μάλιστα είναι ακόμη χειρότερη για τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και από αυτούς τους 75-80 (στην καλύτερη περίπτωση) αρκετοί θα είναι νέοι και πρόσωπα που θα προωθήσει ο Κ.Μητσοτάκης, ώστε να ελέγχει ακόμη καλύτερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπολογίζεται ότι από τους 157 βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται τώρα στη Βουλή θα παραμείνουν περίπου 40, στην καλύτερη περίπτωση. Οι άλλοι 117… θα πρέπει να βρουν κάποια άλλη ασχολία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.