Οι πρώτες «30 δύσκολες μέρες» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Νέα Δημοκρατία είναι τυχερή που δεν έχει αντίπαλο…

Οι πρώτες «30 δύσκολες μέρες» της νέας κυβέρνησης  Μητσοτάκη

Πολύ δύσκολες αποδείχτηκαν οι πρώτες «30» ημέρες της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου φάνηκε πως παρά το γεγονός ότι κυβερνούσε ήδη τέσσερα χρόνια, ακόμα δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές και να προστατέψει την χώρα και τις περιουσίες των πολιτών.

Φυσικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την τύχη να «παίζει» μόνη της «μπάλα» στο πολιτικό «γήπεδο» καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει (με μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει στα παλιά του αρχέγονα εκλογικά ποσοστά του 3%), ενώ και το ΠΑΣΟΚ διεμβολίζεται εύκολα από τη Νέα Δημοκρατία και αποδομείται συνεχώς χάνοντας στελέχη τα οποία εν συνεχεία συμμετέχουν στην κυβέρνηση της ΝΔ!

Ακόμα και τα μικρά δεξιά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε το ιδιαίτερο.

Η «Νίκη» είναι σα να μην υπάρχει, και κάνεις μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρήσει την πολιτική της παρουσία.

Οι «Σπαρτιάτες» αρθρώνουν κάποιο πολιτικό λόγο αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουν ακόμα την εμπειρία και την ικανότητα να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει αισθητή η παρουσία τους.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες και οι δύο προχώρησαν σε μια κίνηση που δεν έχει πολιτική λογική καθώς ψήφισαν υπέρ της ψήφου των αποδήμων!

Και αν είναι λογικό η Νέα Δημοκρατία να φέρει και να υπερψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση στη Βουλή, καθώς στις πρόσφατες εκλογές πήρε 43,23% στους Έλληνες του εξωτερικού, για τα άλλα κόμματα δεν είναι και τόσο λογική -πολιτικά- κίνηση η υπερψήφισή της ρύθμισης. Κυρίως για τα δεξιά κόμματα, «Σπαρτιάτες» και Νίκη. 

Επί της ουσίας με αυτή τη ρύθμιση «επισφραγίζεται» η έξωση των «Σπαρτιατών» (κυρίως) και της Νίκης από την επόμενη Βουλή, καθώς θα προστεθούν δυνητικά 800.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ψηφίζουν αυτά τα κόμματα και αν προστεθούν στο συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων, τότε τόσο οι «Σπαρτιάτες», όσο και η Νίκη πέφτουν κάτω από το 3% και μένουν εκτός Βουλή. 

Με τέτοια αντιπολίτευση είναι φυσιολογικό η Νέα Δημοκρατία να νιώθει πως ότι κι αν κάνει, ή ότι κι αν δεν κάνει δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ καμία συνέπεια.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση για να νιώθει πίεση η κυβέρνηση, όλα αυτά δε στοιχίζουν, στοιχίζουν όμως στη χώρα και εν πάση περιπτώσει πρέπει να καταγραφούν.

Στην εξωτερική πολιτική, ξεκίνησε με άμεση υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά και αυτό φαίνεται και από την αλλαγή στάσης από τους Αμερικανούς απέναντι στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την είσοδο της Σουηδίας στην συμμαχία κατόπιν σύμφωνης γνώμη του Ρ.Τ,Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί επιτρέπουν πλέον την αγορά των 40 νέων μαχητικών F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλον 80 παλαιότερων του ίδιου τύπου σε αυτό το επίπεδο

Η Τουρκία μάλιστα, πήρε τις αλλαγές που ήθελε για τη σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά και αποκτάει και μία σειρά υποστηρικτών για την ένταξή της στην Ε.Ε, ενώ η Ελλάδα αποδέχτηκε να δημιουργήσει ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο με την Τουρκία για όλα τα θέματα, από το φθινόπωρο και μετά, δηλαδή ένα είδος «ομοσπονδιακής λειτουργίας»!

Και όλα αυτά όταν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος  στην Τουρκία ΑΚΡ, έθεσε θέμα άμεσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη.

Στο εσωτερικό συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα, όπου υπουργοί δήλωσαν ότι θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και εν συνεχεία διαψεύστηκαν από το Μαξίμου ότι αυτά αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ προσωπικές τους απόψεις.

Θυμίζουμε την περίπτωση του Γιώργου Φλωρίδη που προανήγγειλε μόνος του την άρση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες που εντέλει «αδειάστηκε» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουμε, επίσης, την προαναγγελία για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία δημιούργησε προστριβές και μέσα στην ΝΔ –αφού ήταν μία βασική εξαγγελία για τη ΝΔ από το 2019. όπως και την περίπτωση της έφιππης αστυνομίας η οποία, εν τέλει, είχε συζητηθεί εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και οι δύο εξαγγελίες που έγιναν από τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Ν.Μηταράκη, ακυρώθηκαν από το ίδιο το Μαξίμου.

Εμείς δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι οι υπουργοί μίλησαν από μόνοι τους ή ότι απλώς η κυβέρνηση άλλαξε εκ των υστέρων γνώμη.

Παράλληλα, σε φιάσκο εξελίχθηκε το τελεσίγραφο του Κ.Μητσοτάκη στους ακτοπλόους να μειώσουν τις τιμές .

Οι ακτοπλόοι απάντησαν με εκπτώσεις μικρής κλίμακας και συγκεκριμένα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Βασικά για να έχετε φθηνότερα εισιτήρια θα πρέπει να έχετε και τρία παιδιά… Ή αλλιώς να βρείτε μια μεγάλη παρέα για να πάτε διακοπές…

Τι να πούμε και για την περίφημη πίεση στους τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Κάποιες τράπεζες ως απάντηση θα ανακοινώσουν αυξήσεις στις προμήθειες συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και ένας πόλεμος με τα σουπερμάρκετ όπου το υπουργείο ανάπτυξης θέλει να επιβάλει αν γίνεται ακόμα και πλαφόν στις τιμές. Αυτά βέβαια δείχνουν πως ο πόλεμος κατά της ακρίβειας έχει χαθεί προ πολλού κι ας πέφτει συνεχώς ο πληθωρισμός.

Πάμε τώρα στις πυρκαγιές: Αναδεικνύεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός εάν στο τέλος χρεωθεί όλη η αποτυχία στον υπουργό Βασίλη Κικίλια και απλά προχωρήσουν σε προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών  την οποία την είχε ετοιμάσει ο ίδιος το 2014 επί κυβερνήσεως Α.Σαμαρά αλλά δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει.

Την προμήθεια νέων αεροσκαφών την ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, όπου σταθμεύουν η 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και η 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

«Θα αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν καινούργια Canadair, για να αντικαταστήσουμε κυρίως τα παλαιότερα, τα CL- 215».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Bombardier έχει κλείσει αλλά με μία μεγάλη παραγγελία θα μπορούσε να ανοίξει ξανά.

Η μίνιμουμ παραγγελία για να αντικατασταθεί ο πυροσβεστικός αεροπορικό στόλο της χώρας είναι 15 αεροσκάφη CL-415.

Εκτός αν κρατήσουν κάποια από τα παλιά CL-215 και μειωθεί η παραγγελία στα 10 νέα αεροσκάφη

Η Βombardier έχει πουλήσει όμως το όνομα και τα δικαιώματα  σε άλλη εταιρεία και δεν είναι γνωστό πόσο θα είναι εύκολο να παραχθούν.

Μονόδρομος θα ήταν τα ρωσικά Beriev αλλά με την σημερινή πολιτική και γεωπολιτική κατάσταση αυτό πλέον δεν μπορεί να συμβεί με τίποτα.

Για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο συνεχίστηκε και συνεχίζεται το φιάσκο με τα αεροσκάφη Air Τractor, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα με το «καλημέρα» για την αντιμετώπιση και της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στον Κουβαρά. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην Αττική ήταν σε εναέρια επιτήρηση δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor. Όταν λοιπόν ξεκίνησε η πυρκαγιά τα αεροσκάφη αυτά ήταν ήδη στον αέρα, αλλά δεν επιχείρησαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να προλάβουν την εξάπλωσή της.

Ο λόγος ήταν ότι τα δύο αεροσκάφη που ήταν στον αέρα ήταν «σταθερής υδροληψίας», δηλαδή μπορούσαν να γεμίσουν νερό μόνο από το αεροδρόμιο.

Για τον λόγο αυτό, λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο αεροσκάφη Air Tractor από Αγχίαλο τα οποία είναι αμφίβια και μπορούν να πάρουν νερό από θάλασσα για αεροπυρόσβεση.

Με λίγα λόγια όταν αγοράζονται ή ενοικιάζονται ή δίνονται χρήματα για κάποια ενάερια μέσα τα οποία είναι ακατάλληλα για το σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν, αυτό σημαίνει πως όλα έγιναν για να υπάρξει πλουτισμός κάποιον όπως προκύπτει βάση των χρημάτων που δόθηκαν και των αποτελεσμάτων που επιτέθηκαν.

Γιατί πάντοτε όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και μάλιστα από το αποτέλεσμα φαίνονται και οι πραγματικές διαθέσεις.

Την αλήθεια για την-μη-αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007, όταν και σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 1.500 σπίτια, αποκάλυψε ο εκδότης και διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης, στην εκπομπή Western του Π.Παναγιωτόπουλου, και η οποία είναι ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της πυρόσβεσης!

Σημειώνεται ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 η χώρα έζησε τις ακόμα φονικότερες πυρκαγιές του 2018 που στοίχισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Έτσι λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχει προστεθεί στον εναέριο στόλο της χώρας ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (τα Αir Traktor απλά αντικατέστησαν τα PZL).

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι να ενοικιάζονται πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και όταν λέμε για αεροσκάφη εννοούμε τα παντελώς ακατάλληλα Αir Traktor, τα οποία είναι σαν τα πολωνικά PZL, που είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του ΄80.

Η μόνη διαφορά των αεροσκαφών αυτών είναι πως διαθέτουν 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα παλιά πολωνικά αεροσκάφη.

Το 2007 είχε καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυρόσβεσης στο οποίο προβλέπονταν η απόκτηση νέων εναέριων μέσων και η ανανέωση του στόλου των Canadair αλλά κυρίως εστίαζε στον εντοπισμό των πυρκαγιών.

Γιατί το νούμερο 1 μέτρο καταστολής των πυρκαγιών είναι το σβήσιμό τους μέσα στα πρώτα λεπτά αφού εκδηλωθούν.

Υπήρχαν διάφορες προτάσεις αλλά έκτοτε δεν έγινε τίποτε.

Eν ολίγοις, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα την κυβερνητική της θητεία και δυστυχώς φαίνεται και κάτι άλλο με μία δεύτερη ανάγνωση.

Ότι δεν ιδρώνει το «αυτί» της επειδή ξέρει πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να το πληρώσει…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.