ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σπύρος Δανέλλης: Ο πρόθυμος βουλευτής που σώζει την κυβέρνηση και περνάει την Συμφωνία των Πρεσπών

Σπύρος Δανέλλης: Ο πρόθυμος βουλευτής που σώζει την κυβέρνηση και περνάει την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι τελικά ο 151ος βουλευτής που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης και αμέσως μετά θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας με τον οποίο θα περάσει από την ελληνική Βουλή η επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών με βάση την οποία θα εκχωρηθεί στα Σκόπια η Μακεδονία.

Ο ίδιος το είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό με τη στάση του. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, όχι μόνο έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα. Ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «αντισύριζα λαγούμια», εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

Την επόμενη ημέρα, όμως, φάνηκε να εξαντλείται η υπομονή του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Αυτός ήταν που έθεσε στον βουλευτή του τελεσίγραφο, ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή τις προθέσεις του. Λέγεται ότι του υπενθύμισε την θέση του Ποταμιού, η οποία είναι “όχι” στη ψήφο εμπιστοσύνης. Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, του είπα ότι κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Αυτή, όμως, δεν είναι η αυστηρότερη ποινή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προχώρησε σ’ έναν ελιγμό που έχει ως στόχο να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Προειδοποίησε τον Σπύρο Δανέλλη ότι σε περίπτωση που δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το Ποτάμι ενδέχεται ως κόμμα να επανεξετάσει τη θέση του σε σχέση με την Συμφωνία.

Εάν ο βουλευτής δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, το Ποτάμι μπορεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Γρηγόρης Ψαριανός, ξεκαθαρίζοντας πως «Αν ο Δαννέλης ψηφίσει την Κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης και Το Ποτάμι ΔΕΝ ψηφίζουν την Συμφωνία Πρεσπών».

Ο Σπύρος Δαννέλης επιβεβαίωσε χθες αργά το βράδυ τις προθέσεις του: θα σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα, δίνοντας της ψήφο εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα αυτού διεγράφη από το Ποτάμι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι Σταύρος Θεοδωράκης διακινδυνεύει να περιέλθει στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση του Πάνου Καμμένου: να μείνει δηλαδή χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι εδώ και μήνες, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές. Και οι δύο έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και φυσικά κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τον Σεπτέμβριο του 2015 μετρούσε έντεκα βουλευτές. Από αυτούς, τρεις έχουν ήδη φύγει προς τη ΝΔ και δύο προς το ΚΙΝΑΛ.

Στο Ποτάμι συνυπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά στο πολιτικό μέλλον του Σπύρου Δαννέλη, όλα δείχνουν πως θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σαφές εάν αφού ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του στο Ποτάμι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν συμβεί αυτό θα την πάρει η πρώτη επιλαχούσα Ελένη Μπρεδάκη. Σίγουρα, όμως, θα τον δούμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και στο Επικρατείας. Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην Ευρωβουλή, αν και οι ευρωβουλευτές πια εκλέγονται, δεν διορίζονται όπως παλαιότερα με λίστα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.