ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

ΚΕΔΕ κατά κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε ο εύκολος αυτοφωράκιας του κράτους»

«Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.»

ΚΕΔΕ κατά κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε ο εύκολος αυτοφωράκιας του κράτους»

Οργή από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά της κυβέρνησης που έριξε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τους δημάρχους να απαντούν ότι οι κατηγορίες εις βάρος των δήμων είναι άδικες και να τονίζουν ότι δεν «θα γίνουμε ο εύκολος αυτοφωράκιας του κράτους».

Το θέμα των πυρκαγιών και τα όρια των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης των δήμων για την αντιμετώπισή τους, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μετά τα χθεσινά  «πυρά» που δέχτηκε η τοπική αυτοδιοίκηση περί ολιγωρίας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της και περί της διαχείρισης της επιχορήγησής της για την πυροπροστασία.

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος επισήμανε ότι «εγείρεται πολιτικό ζήτημα» με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «σε μια στιγμή που το κράτος έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα, αντιμετωπίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση ως εύκολος αυτοφωράκιας». Παράλληλα πρότεινε η Ένωση των Δημάρχων να τοποθετηθεί επίσημα για το ποιοι τομείς πυροπροστασίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, αλλά «και να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου απαντώντας τόσο σε σχετικές δηλώσεις αρμοδίων υπουργών όσο και σχετικών επικριτικών δημοσιευμάτων, χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες και την επίθεση που δέχονται οι δήμοι.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι «οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης – κατά το νόμο και τον κοινό νου – των δήμων αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.».

Απαντώντας παράλληλα σε δημοσιεύματα για χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ προς τους δήμους, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι αληθές. Είναι ανακριβές». Τα χρήματα που δόθηκαν το 2023, είπε ο κ. Κυρίζογλου, είναι 23.400.000 ευρώ στους Δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκ. ευρώ, ενώ το 2022 δόθηκαν 16.910.000 ευρώ στους δήμους και 1.490.000 στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 17.400.000 ευρώ. «Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, το αναγνωρίζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι όντως φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας έγιναν πεντάμηνες από τετράμηνες, αλλά είναι αναγκαίο αυτές να γίνουν εξάμηνες έτσι ώστε να συμπίπτουν με την αντιπυρική περίοδο. Σε ότι αφορά το προσωπικό για την πολιτική προστασία οι συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν οκτάμηνες.

«Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και τη φωνάζουμε, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε οι αεί φταίχτες. Όπου υστερούμε, όπου έχουμε άδικο – αν έχουμε-  θα βγούμε και θα το πούμε. Αν όμως δεν φταίμε σε κάτι και άδικα κατηγορούμαστε, θα βγαίνουμε δημόσια και θα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, ούτε στις δασικές εκτάσεις» είπε ακόμα.

«Με τα χρήματα που δίνονται, για παράδειγμα στο δήμο μου (αμιγώς αστικός Δήμος) μπορώ να καθαρίσω τα σαράντα παρατημένα οικόπεδα που έχω. Όμως ο δήμος Αγρινίου με τους 150 οικισμούς και τα 1.247 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση μπορεί να προβεί στους απαιτούμενους καθαρισμούς με τα χρήματα που παίρνει; Που ζούμε; Σε ποιους τα λέμε αυτά; Και έρχονται κάποιοι και τοποθετούνται με έναν μη προσήκοντα και απαράδεκτο τρόπο εναντίον μας» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΔΕ.

Είπε επίσης ότι «εκτός του αποτελέσματος λοιπόν, είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, με άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών, με ανάθεση σ’ αυτές της διαχείρισης των δασών, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και με εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών και των γεωργικών, δασικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών και των ρητινοκαλλιεργητών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία». 

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) Στέλιος Πέτσας μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι: «Φέτος έχουν διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών από τον Μάρτιο 25 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και συνδέσμους δήμων για να αντιμετωπίσουν θέματα της αντιπυρικής περιόδου έναντι 18,4 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι το 2021. Έχουμε δηλαδή αυξήσει κατά 36% το ποσό που δινόταν». Ο Στέλιος Πέτσας συμπλήρωσε δε ότι «όταν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα έχουμε και πλήρη απολογισμό για το που πήγαν αυτά τα χρήματα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη είπαν αναφορικά με το Πρόγραμμα ANTINERO II ότι «υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περί προληπτικών καθαρισμών και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι αξιοποιούν τη χρηματοδότηση, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην εκπόνηση ειδικών σχεδίων εκκένωσης». 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.