3 μονάδες κάτω η ΝΔ σε μια εβδομάδα λόγω πυρκαγιών!

Ο Θ.Λιβάνιος έστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο για τις εκλογές – Προετοιμαζόμαστε για κάλπες το φθινόπωρο; (φωτο)

Σαφές σύνθημα ότι ο κρατικός μηχανισμός «κουρδίζεται» συστηματικά για τις επόμενες κάλπες

Ο Θ.Λιβάνιος έστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο για τις εκλογές – Προετοιμαζόμαστε για κάλπες το φθινόπωρο; (φωτο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Όταν ένα υπουργικό έγγραφο φέρει την ένδειξη «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΚΛΟΓΙΚΟ» στην καρδιά του καλοκαιριού, οι πολιτικές «κεραίες» στην Αθήνα παίρνουν αυτόματα φωτιά.

Η Εγκύκλιος 17 που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στις 31 Ιουλίου 2026 (με αριθμό πρωτοκόλλου 43447 και ΑΔΑ: 994Θ46ΜΤΛ6-Ω2Δ) δεν αποτελεί μια απλή γραφειοκρατική υπενθύμιση.

Είναι το σαφές σύνθημα ότι ο κρατικός μηχανισμός «κουρδίζεται» συστηματικά για τις επόμενες κάλπες.

Υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου —ενός πολιτικού στελέχους που γνωρίζει όσο λίγοι τους εκλογικούς συσχετισμούς και τη δυναμική των αριθμών— η Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης σπεύδει να αποστείλει αναλυτικές οδηγίες για την «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας στις βουλευτικές εκλογές – Εγγραφή στον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο Εξωτερικού».

Δείτε την σχετική εγκύκλιο:

Στο επίκεντρο του εγγράφου βρίσκεται το νομικό πλαίσιο διευκόλυνσης των αποδήμων, το οποίο συμπληρώνεται και θωρακίζεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν. 5285/2026 («Ορισμός Εκλογικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού – Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εκτός Επικράτειας μέσω επιστολικής ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές»), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των νόμων 4648/2019, 5083/2024 και του π.δ. 26/2012.

Με την εγκύκλιο αυτή αποσαφηνίζονται οι τρόποι με τους οποίους οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού (εφόσον αυτά συσταθούν), είτε μέσω της επιστολικής ψήφου, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε κεντρικό πυλώνα της εκλογικής διαδικασίας.

Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει στους πολιτικούς κύκλους είναι: «Γιατί τώρα;».

Η επιβεβλημένη σπουδή για την οργάνωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού υποδηλώνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να «κλειδώσει» κάθε τεχνική και νομική λεπτομέρεια, ώστε να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός ή αμφισβήτηση.

Ο κ.Λιβάνιος γνωρίζει καλά ότι η ψήφος των αποδήμων μπορεί να κρίνει οριακές έδρες και να διαμορφώσει τους τελικούς συσχετισμούς.

Είτε πρόκειται για μια προληπτική άσκηση ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών είτε για την προετοιμασία του εδάφους για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, το βέβαιο είναι ένα.

Όταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός πατάει το κουμπί των εκλογικών εγκυκλίων με την ένδειξη του κατεπείγοντος εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, το εκλογικό τρένο έχει ήδη ξεκινήσει από την αποβάθρα…

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.