ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ν.Ηλιόπουλος: «Πολύ σημαντικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έκρηξη τιμών στο ρεύμα»

«Αυτή τη στιγμή για το 50% της κοινωνίας δεν βγαίνει ο μήνας»

Ν.Ηλιόπουλος: «Πολύ σημαντικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έκρηξη τιμών στο ρεύμα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, τόνισε πώς «χθες η τιμή χονδρικής στο ρεύμα στην Ελλάδα ήταν στα 255 ευρώ, ενώ η δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη ήταν 45% κάτω στην Ιταλία».

Συμπληρώνοντας πώς «αυτή τη στιγμή για το 50% της κοινωνίας δεν βγαίνει ο μήνας, δεν έχουμε πλέον μια κρίση που αφορά τους ευάλωτους αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των πολιτών».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με την κυβέρνηση να φέρει πολύ σημαντικές ευθύνες», εξήγησε και σημείωσε: «η βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η ΝΔ ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας, που είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο».

«Δεύτερος παράγοντας ήταν το γεγονός ότι η ΔΕΗ απώλεσε το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά ενέργειας και συμπεριφέρεται πλέον σαν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης που το μόνο του “άγχος” είναι η μετοχή».

Επεσήμανε ακόμα ότι «η Κομισιόν έχει δώσει ήδη μια σειρά από εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα. Ένα τέτοιο εργαλείο που έχει δώσει ήδη από το φθινόπωρο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που έχουν κάνει περισσότερες από 15 χώρες».

«Δεύτερο μέτρο είναι η φορολόγηση αυτών που ονομάζονται “ουρανοκατέβατα” κέρδη, τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγής με την τιμή χονδρικής πώλησης στο ρεύμα. Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, για τους τελευταίους 7 με 8 μήνες οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας έχουν υπερκέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ.», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με τη ΡΑΕ για το αν υπάρχουν αυτά τα κέρδη, τη στιγμή που οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα. Η κυβέρνηση, που αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας, είναι η ίδια κυβέρνηση που έλεγε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 με 3 ευρώ».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών εν όψει εκλογών, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «έχουμε μπροστά μας εκλογές με απλή αναλογική και από την πλευρά μας απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε κάθε προοδευτική δύναμη, στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος. Έχουμε πολλές φορές διασαφηνίσει ότι ο αντίπαλός μας είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στόχος μας είναι η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται όλοι να μιλήσουν προγραμματικά».

Αναφερθείς στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ η οποία υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για το θέμα και τόνισε ότι «είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2022 να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, αδιανόητο για την ελευθεροτυπία, για την ίδια τη Δημοκρατία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ερωτηθείς για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που έριξε αυλαία την Κυριακή, επισήμανε: «αν διάλεγα ένα μήνυμα από όλη αυτήν τη διαδικασία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του, κάτι που σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο που τέθηκε και την αναβάθμιση της δημοκρατικής συμμετοχής των μελών του κόμματος, δείχνει ότι ο στόχος της πολιτικής αλλαγής είναι απόλυτα εφικτός στις επόμενες εκλογές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.