ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ο Α.Τσίπρας ζητά να κυβερνήσει ξανά: Με ποιούς μπορεί να «ανατρέψει το καθεστώς Κ.Μητσοτάκη» – Τι φοβάται η ΝΔ

Τη δημιουργία ενός προοδευτικού συνασπισμού ζήτησε ο Α.Τσίπρας - Έτσι μπορεί να κυβερνήσει ξανά

Ο Α.Τσίπρας ζητά να κυβερνήσει ξανά: Με ποιούς μπορεί να «ανατρέψει το καθεστώς Κ.Μητσοτάκη» – Τι φοβάται η ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο τρίτο συνέδριο του κόμματος απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου για την «ανατροπή του καθεστώτος Κ.Μητσοτάκη». 

Ο Α.Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε όλα τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά της Νέας Δημοκρατίας (ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ), ώστε να δημιουργηθεί ένας «προοδευτικός» συνασπισμός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας βάζει το δίλημμα στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Ο Κ.Μητσοτάκης ή εμείς;»

«Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική, να φέρουμε την Πολιτική αλλαγή και να απαλλάξουμε τον τόπο από το καθεστώς Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας ανοιχτό και σαφές κάλεσμα στα κόμματα του προοδευτικού τόξου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθούμε σε εκλογές ακόμη και μέσα στον Μάιο και γι’ αυτό ξεκινούν τις ζυμώσεις, ώστε να μπορέσουν να βρουν τα κόμματα που θα συμμαχήσουν με τον Α.Τσίπρα και όχι με τον Κ.Μητσοτάκη.

Αυτή τη στιγμή, εάν πάμε σε απλή αναλογική, είναι άγνωστο εάν ο Κ.Μητσοτάκης ή ο Α.Τσίπρας θα μπορέσουν να κυβερνήσουν, καθώς πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες συμμαχίες. 

Αν τα ποσοστά που δίνουν οι συστημικές δημοσκοπήσεις είναι τα πραγματικά (δηλαδή η ΝΔ κοντά στο 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 24%) τότε η «γαλάζια» παράταξη θα πρέπει να συμμαχήσει με το ΚΙΝΑΛ και με ακόμη ένα κόμμα, κάτι που φαίνεται δύσκολο, καθώς η Ελληνική Λύση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον Κ.Μητσοτάκη. Το Μαξίμου «ποντάρει» στην είσοδο κάποιου άλλου δεξιού κόμματος (πχ. αυτό του Μπογδάνου) το οποίο θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ.Μητσοτάκη. 

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση εάν συμμαχήσει με ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και με ένα ακόμη κόμμα (το κάλεσμα απευθύνεται προς το ΚΚΕ). Εδώ υπάρχει το «αγκάθι» του ΚΚΕ, το οποίο δύσκολα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Βέβαια και εδώ υπάρχουν εναλλακτικές, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο να μπει κάποιο κόμμα στη Βουλή που τελικά να δεχθεί να μπει σε αυτόν τον συνασπισμό, ή εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήσει τα ποσοστά του (πάρει κοντά στο 28-29%) τότε θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να χρειάζεται το ΚΚΕ. 

«Γιατί και πάλι σε εμάς, συντρόφισσες και σύντροφοι, έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε ξανά τη χώρα και το λαό από τα δύσκολα. Ευτυχώς σε αυτή την χώρα υπάρχει ισχυρή Αριστερά, Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Υπάρχει  προοδευτική και ανθεκτική  δημοκρατική παράδοση. Μαζί να δώσουμε ανάσα στα λαϊκά στρώματα και την μεσαία τάξη. Μαζί να δώσουμε στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα. Να δώσουμε προοπτική στις νέες και τους νέους,

Να δώσουμε ισότιμη εκπροσώπηση στις γυναίκες που διεκδικούν το μισό τουλάχιστον του ουρανού. Ξανά, λοιπόν, μπροστά με την Αριστερά. Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη να φέρουμε τη πολιτική αλλαγή και μια νέα αρχή για τον τόπο», δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του.

Οι 5+1 δεσμεύσεις Τσίπρα από την επόμενη της νίκης και της προοδευτικής διακυβέρνησης:

1. Ακρίβεια: Άμεση μείωση 50% στους λογαριασμούς ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση ειδικού φόρου στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και επιστροφή του “Δ” στη ΔΕΗ.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων.

3. Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – Αγρότες: Οριστική διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας και μικροπιστώσεις.

4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, επαναφορά 13ης Σύνταξης.

5. Νέα γενιά: Τράπεζα στέγης και παροχή στέγης και οικονομικής βοήθειας για νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών. Απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.

6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.