Τι θα γίνει την Κυριακή 21 Μαΐου; – Τα 5 σενάρια που θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα

Όλα θα εξαρτηθούν από το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, με τι ποσοστό και αν θα περάσει το 30%

Τι θα γίνει την Κυριακή 21 Μαΐου; – Τα 5 σενάρια που θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα

Μία εβδομάδα απομένει για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι τα δύο πρώτα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτός κι αν συμβούν απίθανα πράγματα), ποιο από τα δύο πρώτα κόμματα θα προηγείται σε ψήφους, ποια θα είναι τα ποσοστά τους και αν τα ποσοστά αυτά θα είναι πάνω ή κάτω από το «όριο» του 30%, ανεξαρτήτου εκλογικής σειράς.

Γιατί άλλη δυναμική έχουν δύο πρώτα κόμματα με εκλογική δύναμη άνω του 30% και σαφώς μικρότερη επιρροή με εκλογική δύναμη κάτω του 30%.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν τέσσερα συνολικά σενάρια:

•Πρώτη περίπτωση νίκη της ΝΔ με 3 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

•Δεύτερη περίπτωση: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως ποσοστού

•Τρίτη περίπτωση: «Ισοπαλία» στο επίπεδο της μίας μονάδας

•Τέταρτη περίπτωση: Να είναι κοντά και τα δύο αλλά κάτω από το 30%

•Πέμπτη περίπτωση: Να κερδίσει η ΝΔ τα ποσοστά που μετρούν οι δημοσκοπήσεις

Στην πρώτη περίπτωση ή θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τρία ή τέσσερα κόμματα, ή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει κυβερνητική πρόταση και στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην δεύτερη περίπτωση, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει της εκλογές θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΜεΡα25, θα υπάρξει πρόταση στο ΚΚΕ το οποίο σίγουρα θα την αρνηθεί, όπως θα γίνει πρόταση και εδώ στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Από το ΚΚΕ θα ζητηθεί ακόμα και ψήφος ανοχής, που και αυτή σίγουρα το κομμουνιστικό κόμμα ΔΕΝ θα την προσφέρει (στην ουσία θα είχε ευθύνη για τις επιλογές μίας κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετείχε κιόλας)

Στην τρίτη περίπτωση, όπου θα υπάρχει «ισοπαλία» (η διαφορά της μίας μονάδας δεν θεωρείται νίκη) το μόνο ενδεχόμενο, είναι η δημιουργία τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που όμως θα έχει πρωθυπουργό κοινής αποδοχής (που σημαίνει πως δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ούτε και ο Α.Τσίπρας).

Αν δεν γίνει αυτό πάμε πάλι σε εκλογές.

Στην τέταρτη περίπτωση ισχύει ότι και στην τρίτη περίπτωση καθώς ακόμα και ο πρώτος θα είναι πολύ αδύναμος εκλογικά για να μπορέσει να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία.

Και εδώ οι επιλογές είναι τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές.

Εδώ όμως η πιθανότητα τρικομματικής κυβέρνησης είναι πιο μεγάλη καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εμφανώς αποδυναμωμένα με τις προοπτικές τους σε δεύτερες εκλογές να μην είναι καθόλου καλές.

Στην πέμπτη περίπτωση που η ΝΔ καταγράψει ποσοστά όπως αυτά που μετρούν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή στο 34% τότε η πρώτη και κύρια επιλογή του Κ.Μητσοτάκη είναι να πάει σε δεύτερες εκλογές για κερδίσει την αυτοδυναμία.

Εκτός εάν θεωρήσει ότι είναι πιο συμφέρον να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ καθώς μετά από τις δεύτερες εκλογές η ΝΔ με ένα ποσοστό της τάξης του 37% θα έχει 151 βουλευτές ενώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές θα διαθέτουν ως κυβέρνηση τουλάχιστον 153 βουλευτές που θα τους προσφέρει μία καλύτερη πολιτική άνεση.

Όμως το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα είπε περί «φυλάκισης αυτών που έστησαν την παρακολούθησή του», ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολο.

Πάντως, εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως η όποια κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει ζωή για έναν χρόνο περίπου, μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024.

Τότε αναμένεται να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.