ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

20 σημάδια που δείχνουν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη

20 σημάδια που δείχνουν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν απέχουμε και πολύ από την αφάνιση του είδους μας. Η εξαφάνιση του κόσμου, τουλάχιστον με την μορφή που έχει σήμερα, μπορεί και να μην απέχει τόσο πολύ όσο θέλουμε να ελπίζουμε. Σας παρουσιάζουμε 20 φαινόμενα τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην την μοίρα και το μέλλον του ανθρώπινου γένους.

Απολυταρχικά καθεστώτα

Πιστεύαμε ότι ο φασισμός τέλειωσε μαζί με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά η άκρα δεξιά κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν έχουν φυσικά εξαφανιστεί, μάλλον το αντίθετο. Με τους ρυθμούς αυτούς θα μπορούσαμε εύκολα να ζήσουμε στο μέλλον κάτι αντίστοιχο με αυτό που περιγράφει ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο 1984.

Η εξαφάνιση ολόκληρων οικοσυστημάτων

Πέρα από την εξαφάνιση μεμονωμένων ειδών, υπάρχουν και ολόκληρες ομάδες ζώων που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του οικοσυστήματος του πλανήτη μας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση.

Η μαύρη τρύπα που έγινε καταλάθος

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι φυσικοί του CERN έχουν δημιουργήσει κατά λάθος μαύρες τρύπες όταν χρησιμοποιούσαν τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονιών (LHC) οι οποίες μπορεί να καταπιούν το CERN, την Ελβετία και μετά ολόκληρο τον κόσμο. Προς το παρόν οι φυσικοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατον και γι’ αυτό αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε στη λίστα…

Μετανθρωπισμός

Κι εάν το ανθρώπινο είδος δεν εξαφανιζόταν αλλά μεταμορφωνόταν; Με την γενετική CRISPR είναι πλέον εφικτός ο λεγόμενος μετανθρωπισμός, μία νέα και βελτιωμένη έκδοση του εαυτού μας, κάτι που εγείρει φυσικά πολλά ερωτήματα και ζητήματα περί ηθικής και ευγονικής.

Ηλιακές εκλάμψεις

Δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι ηλιακές εκλάμψεις όντως υπάρχουν παρόλο που αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη. Εάν όμως προκύψει μια ηλιακή έκλαμψη μεγάλου μεγέθους και σε μικρή απόσταση από τη Γη, όλα τα ηλεκτρονικά και οι επικοινωνίες θα διακοπούν για μέρες, μήνες ίσως ακόμη και για χρόνια. Φαντάζεστε το χάος που θα προκληθεί…

Μια δεύτερη “Μεγάλη Ύφεση”

Το κραχ του 1929 στις ΗΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα την μεγάλη ύφεση. Το 2018 ο σπουδαίος Αμερικανός επενδυτής Ray Dalio είπε ότι βλέπει ομοιότητες της σημερινής κατάστασης της αγοράς με τις συνθήκες που επικρατούσαν τη Μαύρη Πέμπτη του 1929. Μήπως η παγκόσμια αγορά καταρρέει μπροστά στα μάτια μας;

Οι άνθρωποι μένουν πίσω

Η τεχνητή νοημοσύνη προοδεύει με τέτοιους ρυθμούς ώστε το 2030 θα επηρεάσει περίπου 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρόλο που τα ρομπότ δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα κάνουμε εμείς, μπορεί να μας αναγκάσουν να μάθουμε νέες δεξιότητες προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Μια νέα εποχή των παγετώνων

Μπορεί να μην είναι εξίσου ισχυρή αλλά η νέα εποχή των παγετώνων μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Υπάρχουν κάποιοι Βρετανοί επιστήμονες που πιστεύουν ότι μπορεί να ζήσουμε τη μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα ακόμη και το 2030.

Έλλειψη πόρων

Όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ανανεώσιμα. Όσο μεγαλύτερη χρήση κάνουμε τόσο μειώνονται τα αποθέματα. Η έλλειψη σε καύσιμα έχει προκαλέσει συρράξεις στο παρελθόν, πράγμα που είναι πολύ πιθανόν να ξανασυμβεί σε μεγαλύτερη κλίμακα στο μέλλον.

Υπερπληθυσμός

Ο πληθυσμός της Γης μπορεί να φτάσει τα 9,7 δισ. μέχρι το 2050. Εάν συμβεί αυτό τότε δεν είναι απίθανο να προκληθούν διαμάχες και πόλεμοι για τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα που θα είναι σε έλλειψη πλέον.

Γενικευμένη πείνα

Ο συνδυασμός του υπερπληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής (που προκαλεί ξηρασίες και πλημμύρες) και οι εμπόλεμες καταστάσεις καθιστούν πιο συχνούς τους λιμούς και σήμερα 821 εκ. άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν.

Υπογεννητικότητα

Η Δύση όπως είναι γνωστό γεννά όλο και λιγότερα παιδιά και όλο σε μεγαλύτερη ηλικία, πράγμα που μας βοηθά να συμπεράνουμε ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και θα αποτελέσει μεγαλύτερο στο μέλλον με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα εφόσον οι πληθυσμοί θα γερνούν όλο και περισσότερο.

Μια πελώρια έκρηξη ηφαιστείου

Κι άλλο κινηματογραφικό σενάριο; Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν ηφαίστεια μεγάλου μεγέθους τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εντονότατες εκρήξεις όπου το πρόβλημα δεν θα αποτελεί πλέον η λάβα αλλά οι στάχτες που θα καλύψουν ολόκληρες ηπείρους και θα αλλάξουν τις καιρικές συνθήκες ακόμη και για δεκαετίες.

Παγκόσμια πανδημία

Καθώς οι ιοί γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί στα αντιβιωτικά, δεν είναι απίθανο να ζήσουμε κάποια παγκόσμια πανδημία όπως ήταν η ισπανική γρίπη του 1918-1919. Ορισμένοι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 900 εκ. ανθρώπους.

Μόλυνση

Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί ήδη έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως. Εάν η κατάσταση χειροτερεύσει ο αριθμός αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί δραματικά σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή.

Βιολογικοί πόλεμοι

Από τη στιγμή που οι επιστήμονες εργάζονται για να ανακαλύψουν τρόπους προστασίας από τα βιολογικά όπλα κάθε είδους, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ίσως ο επόμενος πόλεμος να μην γίνει με όπλα και βόμβες αλλά με αντιασφυξιογόνες μάσκες και εμβόλια.

Κάποιος αστεροειδής

Οι αστεροειδείς δεν είναι εφεύρεση του Χόλιγουντ, όντως πλησιάζουν κατά καιρούς τη Γη. Προς το παρόν η NASA θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος αλλά εμείς θα έχουμε το νου μας…

Οι εξωγήινοι

Το θεωρείτε τόσο απίθανο; Ειλικρινά τώρα… Πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν τόσα χρόνια δεν είναι και τόσο τρελό να αναρωτιέται κάποιος εάν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν. Και εάν δεν είμαστε θα το μάθουμε σχετικά σύντομα και το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς δεν θα ξέρει εκ των προτέρων τι είδους “επαφή” θα είναι αυτή.

Η εξέλιξη των ρομπότ

Σε περίπτωση που τα ρομπότ εξελιχθούν τόσο ώστε να αισθάνονται και να έχουν συνείδηση, τότε οι άνθρωποι θα είναι κατώτεροι με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυ

Πυρηνικός πόλεμος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάθε φορά που η ένταση αυξάνεται μεταξύ των χωρών και ειδικά μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ ή του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ο φόβος μιας πυρηνικής επίθεσης βγαίνει στην επιφάνεια. Το μόνο που ίσως κρατά τα πυρηνικά στο έδαφος είναι τα αντίποινα αλλά για πόσο ακόμη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.