ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Παράξενος κομήτης έχει μετατραπεί σε… διαστημικό ηφαίστειο

Παρουσιάζει μια πρωτοφανή για κομήτη συμπεριφορά

Παράξενος κομήτης έχει μετατραπεί σε… διαστημικό ηφαίστειο

Με ταχύτητα 41 χιλιάδων χλμ./ώρα, κυκλοφορεί στη διαστημική γειτονιά του Δία ο κομήτης 29P/Schwassmann-Wachmann.

Ο κομήτης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο παρουσιάζει μια πρωτοφανή για κομήτη συμπεριφορά αφού ανατινάζεται συνεχώς στέλνοντας στο Διάστημα κρύο μάγμα.

​​​​​​​Πρόκειται για υγρά που στερεοποιούνται μετά την έκρηξη διαδικασία παρόμοια με αυτή που τα λιωμένα πετρώματα μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις μετατρέπονται σε λάβα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες που μελετούν τον παράξενο κομήτη τον χαρακτηρίζουν ως «γιγάντιο διαστημικό ηφαίστειο». Ο διαμέτρου εξήντα χλμ. κομήτης είναι σύμφωνα με τους αστρονόμους που τον παρατηρούν ένα από τα πιο ενεργά ηφαιστειακά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Μια ομάδα αστρονόμων παρατηρεί τον 29P/Schwassmann-Wachmann και όπως αναφέρουν οι ερευνητές εκδηλώνονται σε αυτόν κατά μέσο όρο 20 εκρήξεις ετησίως.

Τον Σεπτέμβριο ο κομήτης εξερράγη μέσα σε διάστημα 56 ωρών τέσσερις φορές με κάθε έκρηξη να είναι πιο ισχυρή από την αμέσως προηγούμενη φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά.

«Η συμπεριφορά του δεν συνάδει με τον ορισμό του κομήτη. Το ‘γιγάντιο διαστημικό ηφαίστειο’ είναι πιθανώς πιο σωστή περιγραφή για αυτό το αντικείμενο» αναφέρει ο καθηγητής αστρονομίας Τόνι Φίλιπς, μέλος της ομάδας των επιστημόνων που μελετούν τον κομήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εκτιμώ ότι στον κομήτη υπάρχουν κρυοηφαίστεια τα οποία αντί για λάβα το μάγμα της είναι ένα παγωμένο μείγμα υγρών υδρογονανθράκων το οποίο όταν δημιουργείται κάποια σχισμή στον κομήτη εκτοξεύεται από εκεί στο Διάστημα» δηλώνει ο καθηγητής αστρονομίας Ρίτσαρντ Μάιλς μέλος της Βρετανικής Αστρονομικής Ένωσης και επίσης μέλος της ομάδας των επιστημόνων που παρατηρούν τον 29P.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.