ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μοναδικό υπερθέαμα: Στις 19 Δεκεμβρίου η Ψυχρή Πανσέληνος

Είναι συνδεδεμένο με ιστορίες τρέλας, καταστροφών, αλλά και αυξημένης γονιμότητας

Μοναδικό υπερθέαμα: Στις 19 Δεκεμβρίου η Ψυχρή Πανσέληνος

Γνωρίζατε πως το τελευταίο φεγγάρι του 2021 είναι η Ψυχρή Πανσέληνος και σύμφωνα με τις δοξασίες είναι συνδεδεμένο με ιστορίες τρέλας, καταστροφών, αλλά και αυξημένης γονιμότητας;

Η πανσέληνος θα προσφέρει μαγικές εικόνες σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου, καθώς θα λάμψει στο νυχτερινό ουρανό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα μοναδικό υπερθέαμα που θα δούμε στο νυχτερινό ουρανό, ενώ τα αμέσως επόμενα βράδια που ακολουθούν θα είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια.

Το φεγγάρι αντλεί το όνομά του από το γεγονός πως η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει κατακόρυφα τον Δεκέμβριο, ενώ το τελευταίο Φεγγάρι του 2021 ακολουθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και για αυτό τον λόγο ονομάζεται και Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δοξασίες ανά τον κόσμο, το τελευταίο Φεγγάρι του έτους συνδέεται με έξαρση τρέλας, περισσότερα ατυχήματα, καταστροφές, αλλά και αυξημένη γονιμότητα.

Επίσης, οι αστρολόγοι αναφέρουν πως σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αφήνοντας πίσω όλα τα… κακά της έκλειψης, ενώ πυροδοτεί μια έκρηξη συναισθημάτων.

Σημειώνεται, πως η Ψυχρή Πανσέληνος ονομάζεται και Κρύο Φεγγάρι, καθώς αντλεί το όνομα της και από τους χριστιανούς εποίκους και τους λαούς της αρχαιότητας, επειδή πέφτει πριν τα Χριστούγεννα και το Χειμερινό ηλιοστάσιο.

Με βάση την ονοματοδοσία των λαών της αρχαιότητας, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών και του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.