Το ιδιαίτερο στυλό που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες – Γιατί δεν έχουν ένα απλό μολύβι;

Το ιδιαίτερο στυλό που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες – Γιατί δεν έχουν ένα απλό μολύβι;

Η NASA έχει ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό για τη δημιουργία ενός ειδικού στυλό που μπορούσε να γράψει σε μηδενικό βάρος.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς, ωστόσο, γιατί η NASA ήθελε τόσο πολύ ένα λειτουργικό στυλό διαστήματος, πρέπει να καταλάβει ότι το μολύβι δεν είναι κατάλληλο για διαστημικά ταξίδια. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν τη συνήθεια να σπάνε, να θρυμματίζονται και να αφήνουν πίσω τη σκόνη γραφίτη. Το ξύλο, επίσης, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς στην κάψουλα με καταστροφικές συνέπειες, καθώς είναι πλούσια σε συμπιεσμένο οξυγόνο. Όλα αυτά, λοιπόν, όπως αναφέρει και το mentalflosso.com θεωρούνται άκρως απειλητικά για τη ζωή στο διάστημα.

Το 1965, λοιπόν, η NASA διέταξε να δημιουργηθούν 34 ειδικά σχεδιασμένα μηχανικά μολύβια με την ελπίδα να βρει το τέλειο εργαλείο γραφής για τους αστροναύτες. Αλλά με κόστος που άγγιζε περίπου τα 130 δολάρια το καθένα, δεν συνέφεραν καθόλου, με την τιμή τους να αυξάνεται όταν άρχισαν να έχουν ιδιαίτερη ζήτηση και από το κοινό.

Το Space Pen, λοιπόν, εφευρέθηκε από τον Πολ Φίσερ, επικεφαλής της Fisher Pen Company. Σε αντίθεση με ένα τυπικό στυλό, το Fisher Space Pen χρησιμοποιεί συμπιεσμένο άζωτο για να εξαναγκάσει το μελάνι από το ακροφύσιο, αντί να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα, όπως κάνουν τα στυλό που χρησιμοποιούμε όλοι. Αυτό το έκανε την ιδανική συσκευή για γραφή στο διάστημα, ενώ οι αστροναύτες αιωρούνταν μέσα στο διαστημόπλοιο και πολλές φορές ήταν ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω. Επιπλέον, έγραφε καθαρά ενώ δεν υπήρχαν και οι ανησυχίες ασφαλείας που σχετιζόντουσαν με το απλό μολύβι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Φίσερ ήρθε σε επαφή με τη NASA για να δοκιμάσει το στυλό του το 1965 και το 1967, μετά από μήνες δοκιμών, εντυπωσιάστηκαν αρκετά για να αγοράσουν μαζικά 400 από αυτά για μελλοντικές αποστολές. Αναρωτιέστε ποια είναι η τιμή του; Μετά από μια έκπτωση 40% από την εταιρεία, η διαστημική υπηρεσία πληρώνει 2,39 δολάρια για κάθε στυλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.