ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση: Με αυτό το άτομο είναι πιθανότερο να σας απατήσει ο σύντροφός σας

Οι επιστήμονες εξηγούν τους λόγους πίσω από αυτήν την επιλογή

Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση: Με αυτό το άτομο είναι πιθανότερο να σας απατήσει ο σύντροφός σας

Ένας άπιστος σύζυγός είναι πιθανότερο να απατήσει με έναν άνθρωπο που ήδη γνωρίζει, έναν φίλo ή γείτονα, διαπίστωσε έρευνα πάνω στην απιστία. «Οι άνθρωποι αναφέρουν πως κάνουν εξωσυζυγικές σχέσεις με ένα πρόσωπο που γνωρίζουν καλά, όπως ένας φίλος, ένας συνάδελφος ή ένας γείτονας», σημειώνουν οι μελετητές.

Η οικειότητα που νιώθουν, αλλά και η ευκαιρία που τους δίνεται είναι η μία αιτία. Η άλλη, σύμφωνα με την επιστήμη, έγκειται στο ότι εκείνος που διαπράττει την απιστία θέλει να χωρίσει, αλλά φοβάται να μείνει μόνος.

Η μελέτη έλαβε υπ’ όψιν της μια τεράστια βάση δεδομένων με στοιχεία για τις αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων και των συμπεριφορών απέναντι στο εξωσυζυγικό σεξ.

Από τους συμμετέχοντες το 21% των ανδρών και το 13% των γυναικών παραδέχτηκαν πως έχουν απατήσει τον σύντροφό τους. Από εκείνους που απάτησαν το 82,9% το έκανε με ένα πρόσωπο που ήδη γνώριζε, όπως έναν καλό φίλο ή κάποιον συνάδελφο.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται και ενισχύουν εκείνα παλαιότερων ερευνών για την απιστία, αλλά αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που επικεντρώθηκε στο είδος των εξωσυζυγικών συντρόφων που επιλέγουν οι άνθρωποι.

Και ενώ η διαθεσιμότητα, η εγγύτητα και η συναισθηματική σύνδεση διευκόλυναν τη δημιουργία της παράνομης σχέσης, τα ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν σε αυτή.

«Η μη ικανοποίηση στη “σοβαρή” σχέση και η απογοήτευση ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε στην απιστία», λένε οι ειδικοί. Οι συγγραφείς της έρευνας εικάζουν ότι οι άνθρωποι που απατούν με κάποιον φίλο ή γνωστό αναζητούν μία διέξοδο από τη σχέση τους, μα ταυτόχρονα δεν θέλουν να μείνουν μόνοι. Ως αποτέλεσμα, δεν απατούν απλώς για να χωρίσουν ή για να βιώσουν την ικανοποίηση. Απατούν για να έχουν κάποιον άλλο ως «αναπληρωματικό» – με απλά λόγια ως «καβάτζα».

«Επομένως είναι λογικό να επιλέγουν άτομα που ήδη γνωρίζουν, όσα προβλήματα κι αν μπορεί να προκαλέσει αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι παρέχουν τη συναισθηματική ασφάλεια, την οικειότητα και την τρυφερότητα που ψάχνει εκείνος που απατά. Αντικατοπτρίζουν, δηλαδή, τις ανάγκες του, γι’ αυτό και κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή. Διαφορετικά θα μπορούσε απλώς να αρκεστεί στο περιστασιακό σεξ με κάποιο άγνωστο άτομο ή στον πληρωμένο έρωτα», καταλήγουν οι ειδικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.