ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χωρισμός: Έρευνα αποκαλύπτει ποιος… πληγώνεται περισσότερο

Η απάντηση νέας έρευνας προκαλεί έκπληξη

Χωρισμός: Έρευνα αποκαλύπτει ποιος… πληγώνεται περισσότερο

Το στερεότυπο λέει ότι μετά από έναν χωρισμό η γυναίκα πέφτει στα πατώματα ενώ ο άντρας είναι πιο χαλαρός. Ωστόσο νέα ευρήματα, έρχονται να ανατρέψουν αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των φύλων.

Οι περισσότεροι θα πιστεύουν ότι όταν το ζευγάρι χωρίζει, ο άντρας ξεσκάει, ενώ η γυναίκα κλαίει στο σπίτι τρώγοντας γλυκά. Αυτό το έχουμε δει αρκετές φορές σε ταινίες και σειρές, αλλά μάλλον ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, αφού έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships, δείχνει ότι οι άντρες είναι εκείνοι που βιώνουν μεγαλύτερο πόνο μετά από χωρισμό σε σχέση με τις γυναίκες.

Η μελέτη έγινε από μια διεθνή ομάδα ψυχολόγων ανέλυσαν για πρώτη φορά έναν τεράστιο όγκο δεδομένων με πάνω από 184 χιλιάδες συμμετέχοντες. Ο σκοπός της ήταν να αναλύσει τα πιο κοινά προβλήματα των σχέσεων σε άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων.

Όπως σημειώνει επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, «τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από μελέτες ατόμων σε θεραπεία ζευγαριών, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα μάλλον συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων, άτομα δηλαδή που έχουν το χρόνο, το κίνητρο αλλά και το χρήμα για να δουλέψουν τα προβλήματα της σχέσης τους».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να αναλύσουν τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, οι οποίοι ανέβασαν ανώνυμα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους.

Οι ερευνητές με τη στατιστική μέθοδο, δημιούργησαν έναν χάρτη των πιο κοινών προβλημάτων, με τα αποτελέσματα να μαρτυρούν ότι τα πιο συχνά είναι τα προβλήματα στην επικοινωνία, με έναν στους πέντε να δηλώνει αδυναμία να συζητήσει τα προβλήματα στη σχέση του, ενώ ένας στους οκτώ να δηλώνει ζητήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση.

Ωστόσο, από τα δεδομένα προέκυψαν και μοτίβα που αφορούν τα φύλα. Το πιο συχνό μοτίβο το οποίο ανέφεραν όσοι μίλησαν για τα προβλήματα στη σχέση τους, ήταν ο συναισθηματικός πόνος που προέκυψε από αυτά τα προβλήματα, και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Πληγωμένη καρδιά, χωρισμός, λύπη και κλάμα ήταν από τα πιο συχνά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άντρες συζητούσαν περισσότερο το ότι είναι πληγωμένοι απ’ ότι οι γυναίκες. Αυτό έρχεται να καταρρίψει το στερεότυπο ‘ότι οι άντρες εμπλέκονται λιγότερο συναισθηματικά σε μια σχέση. Μάλιστα, η συναισθηματική φροντίδα για τη σχέση από τους άντρες φαίνεται και από ένα ακόμα εύρημα της έρευνας, αφού οι άντρες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια ειδικού για θέματα σχέσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, απ’ ότι οι γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.